La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xoc al Govern central pel retorn de Puigdemont a Espanya

Belarra creu que els acusats a Brussel·les haurien de tornar lliurement

- LUIS B. GARCÍA

Encara no s’han aprovat els indults, ni hi ha hagut reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, ni tan sols s’ha concretat la taula de diàleg entre governs, però el futur dels imputats pel procés, inclosos els que són a Brussel·les, ja genera desacords entre els socis del Govern central.

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que és a un pas de convertir-se en la secretària general de Podem en substituci­ó de Pablo Iglesias, es va mostrar partidària ahir que l’expresiden­t Carles Puigdemont i la resta d’independen­tistes reclamats per la justícia puguin tornar a Espanya sense que siguin detinguts, com a part del procés desjudicia­lització del conflicte, cosa que la ministra portaveu del Govern central, María Jesús Montero, va rebutjar remarcant que “l’interès del Govern és que Puigdemont pugui ser portat Espanya i jutjat”.

Belarra va llançar la seva opinió davant els micròfons de RAC1, on li van preguntar sobre el futur dels dirigents que van decidir sostreure’s a l’acció de la justícia, i en particular sobre la situació de Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, que mantenen cautelarme­nt la immunitat com a europarlam­entaris, però que serien capturats en el cas que creuessin la frontera espanyola. “Com puc defensar jo això si precisamen­t volem posar fi a la via de la judicialit­zació? Seria una incongruèn­cia descomunal”, va declarar.

La ministra va posar èmfasi en la necessitat de portar la qüestió catalana al terreny de la política, i va al·legar que la sortida d’Espanya d’aquests dirigents “és una derivada de la judicialit­zació” que s’ha d’“acabar”, va dir. Belarra va defensar que “normalitza­r” la situació a Catalunya també implica que els polítics a l’estranger puguin tornar: “El procés té a veure també amb el fet que puguin tornar”, perquè “no és normal que no siguin a Espanya”.

Les seves paraules van ser contestade­s per Montero, que va exposar

 ?? IMANOL OLITE / ACN ?? La ministra de Dret Socials, Ione Belarra, ahir en la visita a un centre de joves de Barcelona
IMANOL OLITE / ACN La ministra de Dret Socials, Ione Belarra, ahir en la visita a un centre de joves de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain