La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els experts dissenyen un ‘reset’ per a la Catalunya de després de la covid

- JOSEP GISBERT

“Dotze objectius ordenats en tres àmbits i desplegats en 91 accions per fer un reset al país” és el resum del contingut de l’informe del Grup de Treball Catalunya 2022 que ahir va ser presentat al Govern, encapçalat per Pere Aragonès, en compliment de l’encàrrec que li va fer el mes de juny de l’any 2020. El Govern presidit per Quim Torra va aprovar llavors l’anomenada estratègia Catalunya 2022 i va instar els experts a analitzar i proposar escenaris per a després de la crisi de la pandèmia de la covid. I això és el que han fet un grup de trenta experts coordinats per la professora a la Universita­t de Nova York Victòria Alsina –abans de ser designada consellera d’Acció Exterior i Transparèn­cia– i l’expert en internet i arqueòleg Genís Roca, i per a la qual cosa han consultat 323 persones i 207 entitats.

Els tres àmbits proposats en el que defineixen com a pla d’acció per reactivar el país són la societat, l’economia i l’administra­ció, “entenent que el moment demana de posar la prioritat en l’atenció, l’atenció i el creixement de les persones, en el desenvolup­ament de l’economia i la competitiv­itat del país i en la modernitza­ció de l’administra­ció”, expliquen els autors de l’informe. “Una idea de país amb les persones al centre”, subratllen, però que, “lluny d’un receptari d’obligat compliment, vol ser motor de debats, reflexions i, tant de bo, també de decisions”. Tota una crida al nou Govern a actuar, en la mesura que és el poder que haurà de convertir en realitat l’ambiciós catàleg de bones intencions proposat.

En l’àmbit de la societat plantegen l’acceleraci­ó de la transforma­ció del sistema educatiu, en tant que, juntament amb la cultura, entenen que és el principal motor de canvi i la porta d’accés als drets i l’esperit crític. I també es decanten per crear un sistema integral d’atenció i cura a les persones al llarg de tota la vida, connectant salut i serveis socials, de manera que cadascuna tingui un profession­al de referència tant mèdic com social. La conseqüènc­ia lògica d’aquest plantejame­nt és integrar en una única conselleri­a les àrees d’afers socials i de salut, que és justament el que no han fet ERC i JxCat en l’acord de govern per a aquesta legislatur­a, que manté les matèries en departamen­ts separats.

Aragonès avisa que la sortida de la crisi no ha de supeditar el conflicte polític: “No s’acabarà només amb uns indults”

En l’àmbit de l’economia, i més enllà de la sabuda necessitat d’aconseguir més sobirania en la gestió de les principals infraestru­ctures, l’informe planteja la conveniènc­ia d’avançar cap a la sobirania energètica. I en el de l’administra­ció proposa profession­alitzar la direcció pública a partir del nivell de les direccions generals, que actualment són rellevades cada vegada que canvia el color del govern. La vertebraci­ó del territori és, així mateix, un objectiu essencial, que passa per eliminar l’anomenada pobresa digital, bàsic no només per frenar la despoblaci­ó de les zones rurals sinó per incentivar-ne la repoblació des de les grans ciutats.

Després de rebre l’informe, el president de la Generalita­t va advertir que la sortida de la crisi “no pot supeditar la voluntat majoritàri­a de la ciutadania de Catalunya de resoldre el conflicte polític” amb l’Estat espanyol. És una “falsa dicotomia”, va precisar. “El conflicte polític no s’acabarà només amb uns indults, perquè tenim exiliats i els catalans han de poder decidir sobre el seu futur polític”, i és per això que el Govern “treballarà amb una mà per superar la crisi i amb l’altra per resoldre el conflicte polític”, va subratllar Aragonès.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain