La Vanguardia (Català-1ª edició)

Turull al·lega al TEDH que el seu procés va ser injust

L’exconselle­r és el segon pres que apel·la a Estrasburg

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

La lluita legal de l’independen­tisme català ja està plenament instal·lada a Estrasburg. La defensa de Jordi Turull va presentar ahir un recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per intentar revertir la condemna de 12 anys de presó, per sedició i malversaci­ó de fons públics, que li va imposar el Suprem espanyol.

L’exconselle­r de la Presidènci­a és el segon líder del procés que porta el seu cas a Estrasburg,

Carles Puigdemont: “A Europa els àrbitres són independen­ts, no estan comprats”

després que dimecres ho fes el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La base de la demanda de Turull és que va patir un procés injust i es van violar els seus drets fonamental­s.

L’advocat Jordi Pina va dir que la presentaci­ó del recurs davant una instància europea simbolitza “la llarga travessia pel desert de la justícia espanyola”. Segons va explicar el lletrat, a qui acompanyav­a el seu col·lega Francesc Homs, un argument central és que el Tribunal Suprem no era el competent, sinó el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i que els jutges no van ser imparcials, com diversos fets ho van il·lustrar.

El judici injust suposaria una violació de l’article 6 de la Convenció Europea de Drets Humans, sobre la qual es basa el TEDH. Pina va afirmar que, més que com a jutges, van actuar com a “salvadors de la pàtria”. L’advocat va afegir que s’ha exposat al TEDH el que ells consideren una vulneració del dret a la reunió pacífica i la llibertat d’expressió del seu defensat.

L’expresiden­t de la Generalita­t i actual eurodiputa­t Carles Puigdemont, present en la roda de premsa, va destacar que el recurs és “un gran pas”. “Ens fa entrar en una etapa nova en el procés de defensa dels nostres drets fonamental­s i permet retrobarno­s a Europa, al terreny on els àrbitres són independen­ts, no estan comprats”, va dir. Puigdemont va agregar que és la primera vegada que els condemnats per l’1-O podran “disposar finalment d’un entorn en què ja no estan predetermi­nats, no ja el jutge, sinó la sentència”. “Creiem que això ens obre un període d’esperança per a la restitució dels drets que clarament s’han violat en aquests tres anys i mig de persecució”, va assegurar.

 ?? NATÀLIA SEGURA / ACN ?? Francesc Homs, Carles Puigdemont i Jordi Pina ahir al TEDH
NATÀLIA SEGURA / ACN Francesc Homs, Carles Puigdemont i Jordi Pina ahir al TEDH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain