La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucronia castellana

- Màrius Carol

George W. Bush es va treure de la màniga els atacs preventius, que eren accions que s’emprenien amb l’objectiu de repel·lir una ofensiva que es percebia com a imminent o per treure un avantatge estratègic en un conflicte immediat. Per a escàndol de les Nacions Unides, l’expresiden­t dels Estats Units podia atacar, per si de cas, algú que es considerav­a un enemic, saltant-se els principis bàsics del dret internacio­nal. Això li va permetre envair l’Iraq i enderrocar Saddam Hussein, perquè presumptam­ent tenia armes de destrucció massiva, encara que després no les van trobar mai.

Aquesta setmana hem vist que el Parlament de Castella i Lleó va aprovar una proposició no de llei contra els possibles indults als presos del procés independen­tista, quan encara no els ha decidit el Consell de Ministres, que està perfectame­nt autoritzat per la Constituci­ó a concedir mesures de gràcia. La política preventiva és una novetat, cada dia els parlaments podrien estar aprovant mocions contra coses que passaran, o no, però que

El Parlament de Castella i Lleó va aprovar una moció preventiva contra els indults

ocupen espai en els mitjans de comunicaci­ó. La iniciativa va ser plantejada pel PP i va rebre el suport del seu soci de govern (Ciutadans), de Vox i Per Àvila. Dilluns passat, el Parlament càntabre va aprovar una proposició similar, a proposta de Cs.

La intervenci­ó més contundent va ser la de Luis Mariano Santos, procurador del Poble Lleonès, que va dir a la Cambra que l’assumpte català no anava amb ell i que les Corts de Castella i Lleó són per parlar d’altres coses: “Demà tocarà Rociíto o el que a vostès els passi pel cap i no és això”. Curiosamen­t, el president d’aquesta comunitat, Alfonso Fernández Mañueco, farà com el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, i no serà a la plaça de Colón, en el que ve a ser la segona part de la manifestac­ió patriòtica en contra de la negociació amb els independen­tistes que la dreta va celebrar el febrer del 2019.

No deixa de ser una ucronia votar en unes Corts contra una cosa que no ha passat. Però a Génova han tocat a sometent perquè ajuntament­s i autonomies facin soroll, mentre se’ls demana al carrer una firma als ciutadans. Però la desmesura de la dreta pot tenir un efecte bumerang, perquè els ciutadans saben que ens trobem davant un assumpte que cal anar resolent. Sentir dir a la portaveu popular, Cuca Gamarra, que el Govern vol vendre la dignitat de la democràcia pot ser que els permeti obtenir una firma, però difícilmen­t guanyaran un vot.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain