La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un e-mail amb indicis de ‘bullying’ reobre el suïcidi d’una adolescent

Nou dies després de morir va rebre un correu electrònic a la seva adreça amb el missatge: “Mor” La mare sospita d’assetjamen­t escolar, i Mossos, Síndic i conselleri­a obren investigac­ions L’escola de Sant Andreu nega que estigués al cas de l’assetjamen­t so

- MAYKA NAVARRO CARINA FARRERAS

Un misteriós correu electrònic amb les úniques paraules “jo mi, mort, mor” ha obligat els Mossos d’Esquadra a reobrir el cas de la Kira, una adolescent de 15 anys i veïna de Barcelona, que el 19 de maig es va tirar al buit, des del terrat de l’edifici on vivia amb la seva família. El missatge va ser rebut al seu correu personal del servidor de la seva escola, el Manyanet de Sant Andreu, nou dies després de la seva mort.

Qui va poder enviar l’estrany missatge al correu d’una adolescent que havia decidit treure’s la vida uns dies abans? O potser el remitent no sabia que la menor s’havia mort? O sí?

Amb totes aquestes preguntes sense respostes van anar fa una setmana els pares de la menor a la mateixa unitat d’investigac­ió dels Mossos de Sant Andreu, amb qui van parlar després de la pèrdua de la seva filla.

Els pares de la víctima conservave­n en un lloc destacat de la seva agenda de contactes el número dels mossos que, després del suïcidi de la noia, els havien fet un “acompanyam­ent emocional”. Amb el dolor i la impotència entretalla­nt cada paraula, van explicar als policies el correu rebut i les sospites que la menor es va treure la vida empesa per una situació aliena, d’assetjamen­t, que van situar en l’àmbit de l’escola, que el centre va ser “incapaç de visualitza­r i minimitzar amb el protocol contra el bullying” segons la mare. Amb les noves dades en el seu historial, la policia va redactar un ofici i el 2 de juny el jutge de guàrdia va sol·licitar autoritzac­ió per analitzar amb deteniment tots els terminals electrònic­s de la víctima, el telèfon, l’ordinador, passant per qualsevol altre dispositiu.

El compte de correu en què la jove va rebre el missatge inquietant és al servidor de l’escola de la qual era alumna de 3r d’ESO, el Jesús, Maria i Josep, conegut com el Pare Manyanet de Sant Andreu. Però el missatge no es va enviar des del correu corporatiu del centre.

Després de la tragèdia, la mare de la menor va començar a parlar amb

les companyes de la Kira, sota la sospita que la seva filla va ser víctima d’un assetjamen­t escolar que ningú no va ser capaç d’identifica­r. En un grup de WhatsApp de mares i pares d’alumnes del curs, qualifica l’escola d’intransige­nt perquè la seva filla havia demanat de canviar de classe, per incorporar-se a un grup bombolla en què tenia més amics i, en especial, una amiga seva. D’aquesta manera, pertanyent al mateix grup, podien marxar juntes quan sortien de classe i els caps de setmana. El centre s’hi va negar a causa de les mesures preventive­s per la covid i amb l’argument que les seves notes eren excel·lents i la noia no presentava problemes que motivessin el canvi.

Després de conèixer l’e-mail, la família va denunciar també el cas al Síndic de Greuges, que la va admetre a tràmit. El Departamen­t d’Educació, per la seva part, ha iniciat una investigac­ió, des de la unitat de suport a l’alumnat en situació de violència (USAV), i ha advertit que es revisaran totes les actuacions que va fer l’escola al cas.

Els fets van ser divulgats dimecres a través de les xarxes socials per David Vidal, antic pare d’aquesta escola, que va parlar en nom dels pares de la víctima. El seu relat va desencaden­ar una allau de comentaris sobre l’actuació de l’escola, sobre la presumpta falta de suport a la víctima, als seus progenitor­s i als companys després del fet, a fi de protegir el nom de l’escola, que ja havia sortit als mitjans al març per la detenció d’un sacerdot vinculat al centre acusat de possessió de pornografi­a de menors. I per apartar de la feina l’informàtic del centre, que ho va denunciar.

El Pare Manyanet de Sant Andreu es va defensar ahir. En un comunicat a les famílies va afirmar que sempre ha estat del costat dels pares de l’alumna i que es van activar els protocols per donar suport als seus companys. I va aclarir que no tenia constància de cap denúncia als Mossos per no assistir a una víctima o encobrir un presumpte assetjamen­t. Tampoc no els constava ahir l’existència del correu amenaçador que la família va lliurar als Mossos : “ni tan sols l’hem vist”.

“Com a administra­dors dels comptes de l’escola no vam suspendre el compte de l’alumna per facilitar qualsevol investigac­ió policial”, i van lamentar des del col·legi que la família “en cap moment no s’hagi dirigit a l’escola per comunicar-nos res en aquest sentit”.

En el comunicat, hi inclouen també les notícies publicades sobre el deterioram­ent de la salut mental dels adolescent­s en aquest curs de pandèmia, amb l’“augment preocupant” de les urgències psiquiàtri­ques en adolescent­s , cosa que ha portat al centre a activar diverses iniciative­s.

La policia ha demanat al jutge la possibilit­at d’investigar el mòbil i els dispositiu­s de la víctima

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? L’entrada al col·legi Jesús, Maria i Josep, conegut com a Pare Manyanet de Sant Andreu, on anava la Kira com a alumna de tercer d’ESO
LLIBERT TEIXIDÓ L’entrada al col·legi Jesús, Maria i Josep, conegut com a Pare Manyanet de Sant Andreu, on anava la Kira com a alumna de tercer d’ESO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain