La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els retards d’AstraZenec­a i Janssen ralentiran el ritme de vacunació

Catalunya convoca els de 40 anys i crida a demanar cita també en cap de setmana

- CELESTE LÓPEZ / MARTA RICART Madrid / Barcelona

Ja ho va advertir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, la setmana passada, quan van arribar més de 4,6 milions de vacunes contra la covid: és la partida més nombrosa que s’espera en només set dies. Van arribar de les quatre farmacèuti­ques autoritzad­es per l’Agència Europea del Medicament (EMA): 313.000 dosis de Moderna, més de 344.000 de Janssen, 2,4 milions de Pfizer i, la resta (1,5 milions), d’AstraZenec­a. Això va permetre que divendres s’arribés als 10 milions de vacunats amb la pauta completa, que se superés el rècord de vacunats en un cap de setmana (1,2 milions) i que se sumessin uns dos milions de vacunats amb la primera dosi i dos milions més amb la segona. Ahir un 51,4% de la població adulta ja havia rebut una dosi i un 29,6% les dues.

Però aquest ritme “afluixarà” els pròxims dies, ja que es reduirà l’arribada de dosis: 2,8 milions de Pfizer i Moderna. També de Janssen, però moltes menys de les esperades (falten per arribar uns 4 milions de dosis d’aquesta marca unidosi), atès que continuen els problemes de producció a la fàbrica dels EUA. La companyia intenta incrementa­r la fabricació a Europa, però no n’hi ha prou. I AstraZenec­a aquesta setmana no ha enviat dosis. No se’n sap res, i continua amb la seva política de no informar sobre els lliurament­s. Espanya espera 12 milions de dosis d’aquesta marca, de les quals la companyia n’ha lliurat 7,1 (5,6 milions ja han estat injectades, gairebé un 77%).

Els consellers presents al Consell Interterri­torial de Salut de dimecres van rebre aquesta informació de la ministra, que va reconèixer “l’empenta” que va suposar l’arribada de 4,6 milions de dosis la setmana passada. I va demanar a les comunitats continuar amb el lema de “vacunar, vacunar i vacunar” utilitzant totes les dosis disponible­s. En concret, els va demanar que posin Janssen, de la qual hi ha per injectar un 43% de les dosis rebudes (722.000 d’un total d’1,2 milions).

Ahir es va batre un rècord: es van injectar 624.261 vacunes a Espanya en 24 hores. La secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, va assenyalar que la setmana passada se’n van inocular 467.979 en aquesta comunitat, més que mai, però aquesta setmana es preveu injectar-ne més, 468.290. Ahir es va arribar a la xifra de cinc milions de dosis posades, un 89% de les rebudes. Un 40,5% de la població catalana ha rebut una dosi i un 24,3% ha completat la pauta vacunal.

El Departamen­t de Salut va obrir ahir les cites per a les persones d’entre 40 i 45 anys, només una setmana després que les de 46-49. Cabezas va explicar que la intenció a Espanya és continuar vacunant per dècades; els següents seran els de 3039 anys, però s’accelerarà la citació de grups per anar omplint totes les hores disponible­s. Cabezas va cridar a reservar cita també els caps de setmana, en què moltes hores queden buides. En alguns llocs, com ara a les Canàries, s’han començat a cridar els de menys de 40. Cabezas va admetre que en altres països quan s’arriba a aquestes edats hi ha menys pressa per vacunar-se. Va demanar que es faci; a aquesta edat, va dir, la covid també pot portar a l’uci: dels 194 ingressats ahir, 32 tenien menys de 49 anys. La secretària va afegir que aviat es començaran a posar les segones dosis als de 60-69 anys que van rebre la primera injecció d’AstraZenec­a; s’intentarà que sigui 10 setmanes després de la primera injecció. I també es vacunaran els nens de 12-15 anys de més risc de tenir patologies greus; els aniran cridant des dels hospitals.

En dos dies, 147.000 catalans s’han descarrega­t el certificat covid que acredita la pauta vacunal. Cabezas no es va mostrar gaire partidària que les persones es vacunin on vagin de vacances, llevat que siguin períodes llargs. També va subratllar que l’epidèmia va bé, baixa la incidència. Ni dilluns ni dimecres es van comunicar morts (només havia passat tres dies des de l’inici de l’epidèmia).

Cabezas diu que s’accelerarà la crida als grups d’edat per omplir totes les hores disponible­s

 ?? XAVIER CERVERA ?? Cua per posar-se la vacuna contra la covid dilluns a la Fira de Montjuïc (Barcelona)
XAVIER CERVERA Cua per posar-se la vacuna contra la covid dilluns a la Fira de Montjuïc (Barcelona)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain