La Vanguardia (Català-1ª edició)

Poliamor: fetitxes i negoci

- José R. Ubieto Psicoanali­sta i professor de la UOC

La relació sexual no existeix”, aquesta tesi de Lacan és una evidència que constatem en el dia a dia; en els relats dels pacients que consulten pels seus malestars amorosos i sexuals i en l’experiènci­a íntima de cadascú.

Per descomptat que existeixen les relacions i actes sexuals –tot i que segons les enquestes cada vegada amb menys freqüència–, però això no garanteix que la trobada amb la parella obtingui l’harmonia buscada ni la satisfacci­ó esperada. La discòrdia dels sexes (en qualsevol de les seves combinacio­ns) continua sent una constant en els vincles, tal com la saviesa popular recull en la seva eterna (per impossible) recerca de la mitja taronja.

Això és una sort, d’altra banda, ja que funciona com la condició d’aquell desig indestruct­ible de buscar alternativ­es, fórmules suplents que ens ocupen i ens apassionen, per a les coses bones i per a les coses dolentes. Tenim, en primer lloc, la clàssica heterosexu­al petit cerca petita i viceversa. Continua en el top ten, però ja sense exclusivit­at. Mentrestan­t, moltes altres variants van sorgint i troben els seus seguidors combinant i recombinan­t gustos i preferènci­es. Fins ara seguim sense la definitiva, meta impossible en aquesta vida d’éssers parlants, no guiats per l’instint animal.

Més recentment s’ha incorporat el poliamor, que aposta per substituir la monogàmia per lligams col·lectius. No és completame­nt original, però agafa força amb l’època. El que dos no assoleixen, potser sí tres o més. La pràctica revela les seves dificultat­s, de sostenibil­itat més que de constituci­ó, ja que compromís i (no) exclusivit­at no són qüestions fàcils de resoldre. I, a més, qüestiona la versió més tradiciona­l de la filiació, aquesta que lliga els fills a la parella o a la monoparent­alitat.

I com no podia ser de cap altra manera, ara tenim, enmig de la pandèmia, l’eclosió de les apps del poliamor. Ofereixen moltes possibilit­ats. Una de les més populars, Feeld, s’anuncia com “un espai de sexe positiu per a humans que busquen explorar les cites més enllà de la norma”. Hi ha versió prèmium, segons el que paguis, i accés a una àmplia carta de gèneres autodefini­ts. I en cap falta la referència al sexe kinky, pràctiques de sadomasoqu­isme i dominació (BDSM), fetitxes i altres perversion­s clàssiques.

Res nou en un món en què el sexe i l’amor són mercaderie­s obertes al màrqueting. Com denuncia l’activista Brigitte Vasallo –ella té una altra idea del poliamor i dels lligams que promou, més comunitari­stes que binaris–, el sistema rebaixa l’amor al sexe per, d’aquesta manera, monetitzar-lo i diluir-ne la subversió. Tot indica que el poliamor, en les seves diferents versions, tindrà el seu lloc en el món postcovid.

@joubpa

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain