La Vanguardia (Català-1ª edició)

La crisi climàtica exigeix que la meitat del planeta siguin àrees protegides

Crida de 50 científics a abordar alhora els dos grans reptes ambientals

- ANTONIO CERRILLO

La solució a l’emergència climàtica i la pèrdua d’espècies han d’anar de bracet. Un total de 50 científics han donat a conèixer un document conjunt en què conclouen que cal protegir la natura per afrontar la crisi climàtica. Mantenir els ecosisteme­s i estabilitz­ar el clima requeriria blindar la protecció del planeta reservant entre un 30% i un 50% de la superfície de la terra i els oceans per a la seva conservaci­ó integral.

La pèrdua de biodiversi­tat i el canvi climàtic són impulsats per activitats econòmique­s humanes, i els dos fenòmens es retroalime­nten. Però cap d’aquests dos grans reptes no es podrà resoldre si no s’aborden tots dos conjuntame­nt. És el missatge central d’un informe dels experts reunits per la Plataforma Intergover­namental de Ciència i Política sobre Biodiversi­tat i Serveis dels Ecosisteme­s (IPBES) i el Panel Intergover­namental sobre Canvi Climàtic (IPCC) de l’ONU.

“El canvi climàtic causat per l’home cada vegada amenaça més la natura i els serveis que ofereix a les persones”, va assenyalar HansOtto Pörtner, copresiden­t del comitè científic. Està en joc la capacitat de la natura per ajudar a mitigar el canvi climàtic. “Com més càlid es torna el planeta menys capacitat té per proveir menjar, aigua potable i altres serveis que la natura pot oferir a moltes regions”, va assenyalar aquest científic, que va reclamar “un canvi transforma­dor i accions de llarg abast mai abans intentades” basats en “reduccions ambicioses d’emissions de gasos”.

Els autors demanen de frenar la pèrdua i degradació d’ecosisteme­s rics capaços de fixar el carboni a terra, especialme­nt boscos, aiguamolls, torberes, prades i sabanes, i ecosisteme­s costaners com manglars, maresmes, algues o praderes submarines.

La segona gran recepta és restaurar tots aquests ecosisteme­s, ja que és la fórmula més barata i ràpida per mitigar el canvi climàtic basada en la natura i perquè, alhora, es creen els hàbitats necessaris per a les plantes i animals. Els beneficis són múltiples: regulació d’inundacion­s, protecció costanera, reducció de l’erosió del sòl i garanties de la pol·linització.

En tercer lloc, es proposa d’incrementa­r les pràctiques agrícoles i forestals sostenible­s amb l’objectiu de millorar la capacitat per adaptar-se al canvi climàtic, i augmentar la biodiversi­tat i l’emmagatzem­ament de carboni. I finalment reclamen eliminar els subsidis perjudicia­ls per a biodiversi­tat que incentiven la desforesta­ció, la hiperferti­lització i la sobrepesca excessiva.

Les àrees protegides actualment represente­n al voltant d’un 15% de la terra i un 7,5% dels oceans, i s’espera que augmentin aquestes àrees

Els experts apressen a restaurar els ecosisteme­s degradats i fixar el carboni als sòls

intactes i protegides. S’han fet estimacion­s globals sobre les àrees geogràfiqu­es que requeririe­n una protecció i conservaci­ó eficaç a fi de garantir un clima habitable, una biodiversi­tat autosufici­ent i una bona la qualitat de vida. I la xifra oscil·la entre un 30 i un 50% de totes les superfície­s oceàniques i terrestres.

L’informe alerta que algunes mesures focalitzad­es en la mitigació i adaptació climàtica poden causar danys en la biodiversi­tat i els serveis que proporcion­a la natura. En aquest sentit es rebutgen els monocultiu­s (incloent-hi els forestals) o les plantacion­s massives en ecosisteme­s que històricam­ent no han estat boscos, perquè sovint són perjudicia­ls per a la biodiversi­tat, la producció d’aliments i els serveis que la natura dona a les persones.

Qualsevol mesura que només se centri en la mitigació del canvi climàtic hauria de ser avaluada “en termes de beneficis i riscos generals”, i s’esmenta el fet que “algunes energies renovables generen augments sobtats de l’activitat minera o consumeixe­n grans quantitats de terra”.

 ?? XAVIER CERVERA ?? El delta del Llobregat
XAVIER CERVERA El delta del Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain