La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trobat el cadàver de l’Olivia, una de les nenes desaparegu­des a Tenerife

El cos era al mar en una bossa lligada a l’àncora de la llanxa del pare

- SILVIA FERNÁNDEZ

Las Palmas de Gran Canària

La pitjor de les hipòtesis sobre el final de l’Anna i l’Olivia, d’1 i sis anys, que van desaparèix­er el 27 d’abril a Tenerife després que el seu pare, Tomás Gimeno, no les tornés a la seva mare a l’hora convinguda, es va confirmar ahir al vespre, quan el vaixell Ángeles Alvariño, de l’Institut Espanyol d’Oceanograf­ia, va localitzar al mar el cos sense vida de la nena gran.

Segons fonts de la investigac­ió, el robot submarí Liropus que té incorporat l’Ángeles Alvariño va localitzar ahir al migdia i a 1.000 metres de profundita­t dues bosses d’esport. Van ser hissades a coberta. Les bosses estaven lligades a l’àncora desaparegu­da de l’embarcació de Tomás Gimeno. Una de les bosses era buida i a l’altra s’hi va trobar el cos d’Olivia Gimeno. La Guàrdia Civil va continuar durant tota la nit i continuarà avui el rastreig a la zona a fi de localitzar el cos de la petita Anna, que presumptam­ent és al fons del mar i que podria haver sortit de la bossa que va ser trobada buida, i també el del seu pare, Tomás Gimeno. Fonts de la investigac­ió preveuen que els dos cossos siguin a la zona, tot i que adverteixe­n de la dificultat per localitzar-los a causa de la rocosa orografia submarina de la zona, sobretot si no hi ha ancoratge.

Les dues bosses coincideix­en amb les que Tomás Gimeno va pujar al seu vaixell Esquilón la nit de la desaparici­ó, segons fonts properes. Fonts de la investigac­ió afirmen que Gimeno va fer servir diversos llasts per empènyer cap al fons del mar els cossos de les seves filles i el seu. Entre altres coses, l’àncora de l’embarcació, l’ampolla d’oxigen que va ser trobada dimarts a 1.000 metres de profundita­t i que estava carregada i un cinturó de plom de vuit quilos i que tampoc no va ser trobat al vaixell quan va ser localitzat a la deriva l’endemà de la desaparici­ó. Aquesta a

FONT: a 1 1

teoria explicaria per què es va apagar el mòbil de Tomás Gimeno de manera sobtada en aquell punt al mar.

El cos de l’Olivia va ser trobat molt a prop del lloc on dilluns es va trobar l’ampolla de busseig i la funda d’edredó a 1.000 metres de profundita­t, a unes tres milles de la capital de Tenerife. El mateix lloc on va fer les últimes trucades a la seva exdona i mare de les criatures, Beatriz Zimmerman.

El cadàver de la nena va ser traslladat ahir a l’Institut de Medicina Legal de Santa Cruz de Tenerife, on serà sotmès a l’anàlisi forense per descobrir les causes de la seva mort. La principal hipòtesi que estudien fonts de la investigac­ió és que Tomás Gimeno assassinés les petites a l’habitatge i després les traslladés a les bosses fins a l’embarcació per llançar-les al mar. Fonts properes apuntaven ahir com la hipòtesi més probable que 2 3 4 fossin assassinad­es per asfíxia amb un coixí, per bé que fonts oficials encara no ho han confirmat.

Els investigad­ors creuen que Tomás Gimeno va llançar les nenes al mar en la primera sortida que va fer al mar la nit del 27 d’abril, entorn de les 21.30 hores i després d’haver pujat al seu vaixell bosses i motxilles des del cotxe. Després d’haver-les llançat, i amb una fredor total, va tornar a port, va agafar el cotxe i es va dirigir a una gasolinera per comprar un carregador de mòbil i un paquet de tabac. De tornada a Marina Tenerife va demanar al vigilant que l’hi carregués a la garita de seguretat durant 15 minuts i va tornar a embarcar. Al mar, i dues hores després de salpar, va trucar per últim cop a la seva exdona per dir-li que “no tornaria a veure mai més les nenes” i que “ell s’encarregar­ia de cuidarles

Gimeno podria haver assassinat les nenes a casa i haver-les portat en motxilles a la barca per llançar-les al mar

molt bé”. Aleshores les criatures ja eren mortes i al fons marí.

L’aparició del cos de l’Olivia va provocar ahir una gran consternac­ió després de 45 dies desaparegu­des i que durant aquest temps s’haguessin estudiat diferents hipòtesis que encoratjav­en l’esperança de trobar-les amb vida, com ara la fugida del pare amb les nenes a un país sud-americà. La mare de les menors, que estava separada de Tomás Gimeno des de la primavera del 2020 (tot just fa un any), sempre ha defensat aquesta teoria, i malgrat que dilluns es va ensorrar després de saber que s’havia localitzat una ampolla d’oxigen i una funda d’edredó a 1.000 metres de profundita­t al mar, dimecres treia forces i assegurava que continuava sent positiva i que creia que els elements trobats formaven part d’un “muntatge” de Tomás Gimeno per simular la seva mort i la de les nenes mentre havia fugit a un altre país.

A aquesta teoria hi contribuïa el fet que en els quatre escorcolls duts a terme tant a la casa de Tomás Gimeno com a la seva embarcació no s’havien trobat rastres biològics que poguessin indicar que les petites havien mort.

 ?? RAMÓN DE LA ROCHA / EFE ?? Agents de la Guàrdia Civil remolcant la llanxa del pare de l’Anna i l’Olivia el 19 de maig Institut del Cor de l’hospital Germans Trias i Pujol
RAMÓN DE LA ROCHA / EFE Agents de la Guàrdia Civil remolcant la llanxa del pare de l’Anna i l’Olivia el 19 de maig Institut del Cor de l’hospital Germans Trias i Pujol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain