La Vanguardia (Català-1ª edició)

A l’avantguard­a de l’art

TOMÁS LLORENS (1936-2021) Historiado­r i crític d’art

-

N’hi hauria prou d’observar alguns dels càrrecs que va ocupar en vida per entendre la importànci­a que va tenir Tomás Llorens en la creació d’alguns dels museus d’art modern i contempora­ni més importants d’Espanya. Va ser, com a exemple, el primer director de l’IVAM, del Museu Nacional Reina Sofia, CARS; i del Thyssen de Madrid, com a conservado­r en cap. Però la influència d’aquest historiado­r, crític i museòleg espanyol va més enllà de la tasca executiva en aquests museus; ja que, abans de res, va ser una de les peces clau per impulsar la modernitat en la concepció museística quan el tardofranq­uisme continuava apostant per l’involucion­isme.

Era una modernitat sincera, connectada amb la millor tradició de les avantguard­es europees de la primera meitat del segle XX, i amb la clara voluntat d’apostar per un art compromès amb un moment complex i arriscat a Espanya. Per això va ser impulsor d’un dels col·lectius més significat­ius dels anys seixanta, l’Equip Crònica, que va beure de les influèncie­s del pop art americà de Warhol i Lichtenste­in, sense renunciar a la figura totèmica del valencià Josep Renau. En aquell moment, Tomás Llorens ja era un prestigiós crític d’art i professor, i un intel·ligent programado­r d’iniciative­s, exposicion­s i mostres.

Junt al també valencià Vicent Todolí, va dissenyar la creació de l’Institut Valencià d’Art Modern de València, l’IVAM. Eren temps de canvi, i a la Generalita­t Valenciana hi governava llavors el socialista Joan Lerma, que va voler crear un museu que trenqués amb el conservado­risme cultural i obsolet. Amb el suport del llavors conseller de Cultura Ciprià Ciscar, Llorens i Todolí, un com a director i l’altre com a director artístic, van posar en marxa el 1986 un espai que en poc temps es convertiri­a en una referència internacio­nal. Va ser el primer museu d’art modern d’Espanya, i es va crear a partir dels fons adquirits de l’escultor Julio González.

El 1988 va marxar de l’IVAM, que va quedar en mans de la també desaparegu­da Carmen Alborch, i va ocupar el càrrec de director del Reina Sofia (19881990), on va desenvolup­ar una feina fonamental per a la reordenaci­ó dels fons del museu. Després va ser responsabl­e del Thyssen (1991-2005). De fet, des de

 ?? FERNANDO DÍAZ / EFE ??
FERNANDO DÍAZ / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain