La Vanguardia (Català-1ª edició)

Busos llançadora o reserva prèvia per evitar la massificac­ió dels parcs naturals

- S. OLLER Girona

La imatge de més d’un miler de cotxes aparcats a l’estreta carretera de la punta del cap de Creus és història. Des d’avui i fins al 31 de setembre la circulació de vehicles per aquesta via que connecta Cadaqués amb el far, un dels punts més visitats del parc natural, estarà restringid­a entre les 9.30 h i les 20 h. L’alternativ­a al cotxe privat serà un bus llançadora, que tindrà una freqüència de pas de vint minuts; la bicicleta o anar-hi a peu. Els visitants podran aparcar de franc en un nou pàrquing que s’ha creat a la zona del Corral d’en Morell, a Cadaqués, des d’on sortiran els autobusos que portaran el visitant a la zona del far. El preu del trajecte serà de 8 euros (anada i tornada). Hi haurà algunes excepcions, com ara els veïns que paguin l’impost municipal de vehicles a l’Ajuntament de Cadaqués

o els que vagin a dinar al restaurant, sempre que contactin abans amb el negoci. Els que se saltin la norma s’enfronten a sancions de fins a 300 euros. És la mesura que ha pres la Generalita­t, en consens amb l’Ajuntament de Cadaqués, per evitar escenes com les viscudes l’estiu passat, quan més de 1.500 vehicles van aparcar a la punta del cap de Creus. “Això és insostenib­le, no podem convertir en un aparcament en superfície el cap de Creus”, va afirmar ahir la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, en una visita a aquest parc natural durant la qual va anunciar un “pla de xoc” contra la massificac­ió d’altres espais naturals que han duplicat el públic coincidint amb la pandèmia.

L’últim cap de setmana de juny el parc natural de Cadí-Moixeró farà una prova pilot amb un bus llançadora que connectarà Saldes i el mirador de Gresolet. L’Ajuntament està estudiant la millor ubicació per habilitar un aparcament que pugui absorbir el parc mòbil dels excursioni­stes que van a fer el cim del Pedraforca. Al parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser aquest estiu hi haurà control d’aforament. Per accedir a la collada de Fontalba, que es fa servir per pujar al Puigmal o anar a la vall de Núria, els visitants hauran de fer reserva prèvia, que tindrà un cost anticipat de cinc euros. La capacitat màxima de la via serà de 100 cotxes al dia.

El parc natural del Delta de l’Ebre controlarà l’accés de vehicles a la platja i a la barra del Trabucador, un espai fràgil i molt freqüentat per autocarava­nes que hi passen la nit malgrat que està prohibit. En una sola tarda es van arribar a comptabili­tzar prop de 550 vehicles d’aquesta mena. El Delta també tindrà agents cívics que alertaran el visitant de la necessitat de respectar l’entorn.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Els francesos han tornat a la Jonquera a comprar tabac i alcohol
PERE DURAN / NORD MEDIA PERE DURAN / NORD MEDIA Els francesos han tornat a la Jonquera a comprar tabac i alcohol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain