La Vanguardia (Català-1ª edició)

El bitllet de l’AVE integrarà els desplaçame­nts a la ciutat

Renfe impulsa una nova aplicació de mobilitat que inclou transport públic, taxis o bicis des de l’estació fins a la destinació final

- DAVID GUERRERO

Un viatge amb tren entre Barcelona i Madrid ni comença a l’estació de Sants ni acaba a Atocha. En la gran majoria dels casos cal recórrer al metro, a un taxi o a una moto de lloguer per minuts per completar el desplaçame­nt des de l’estació fins a la destinació final.

Renfe pretén aglutinar tot el viatge, des de l’origen fins al final, en una plataforma, aprofitant les possibilit­ats obertes per la tecnologia per afegir tots els mitjans de transport existents al telèfon mòbil. És el que al sector es coneix com a Mobility as a Service (MaaS), que la companyia pública ha parafrasej­at com Renfe as a Service (RaaS), tot i que el seu nom comercial probableme­nt serà un altre, ja que pretén dirigir-se a tots els usuaris, tant si van a l’AVE de Renfe o utilitzen l’AVLO o l’Ouigo de la competènci­a. Fins i tot si prefereixe­n l’avió. De fet, la intenció és que es venguin bitllets de totes les companyies que hi vulguin participar, i que sigui l’usuari qui decideixi en funció del preu, l’horari, la contaminac­ió generada o les seves fílies i fòbies.

“La revolució és que es tingui accés a tots els serveis i fent un sol pagament”, destaca Manel Villalante, director general d’Estratègia i Desenvolup­ament de Renfe. A diferència de la T-Mobilitat en què treballa la Generalita­t, integrarà tant l’oferta pública com la privada. Per això serà necessari arribar a acords amb els diferents operadors de transport públic, plataforme­s de taxis, el Bicing, empreses de moto compartida, patinets de lloguer per minuts..., de manera que el catàleg d’opcions sigui ampli i al gust dels diferents perfils d’usuaris. Els responsabl­es del projecte ja estan en converses amb Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) i l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de Madrid, així com amb operadors privats de micromobil­itat que ja van participar en una prova pilot per a 500 viatgers

El sistema permetrà planificar el viatge sobre la marxa i fer un pagament agrupat de les opcions utilitzade­s

habituals del corredor Barcelona-Madrid just abans de la pandèmia.

Per defecte, segons Villalante, “la plataforma prioritzar­à l’opció més sostenible, la d’inferior petjada de carboni”, tot i que l’usuari també podrà triar en funció del preu i la durada del trajecte. Tot plegat, amb un càrrec únic i sense haver de sortir de l’aplicació en cap moment. A més, es podrà fer sobre la marxa, sense necessitat de cap precontrac­tació hores abans.

Després de dos anys de feina interna a Renfe, ara s’entra en la fase final. Durant els últims mesos s’ha treballat en un format innovador en termes de contractac­ió pública, amb cinc empreses selecciona­des que han hagut de preparar un projecte inicial i un pla de negoci. El més ben valorat aconseguir­à el concurs públic, valorat en 39,4 milions d’euros per als propers cinc anys.

L’adjudicaci­ó està previst que es materialit­zi en qüestió de setmanes i la intenció és poder activar l’aplicació durant el primer trimestre del 2022. En un primer moment estarà disponible per als viatgers de Barcelona, Madrid i sis ciutats més. En qüestió de dos anys s’ampliarà a 18 punts d’Espanya.

 ?? XAVIER CERVERA ?? El nou sistema de Renfe funcionarà exclusivam­ent a través del telèfon mòbil
XAVIER CERVERA El nou sistema de Renfe funcionarà exclusivam­ent a través del telèfon mòbil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain