La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’acumulació de sorra va danyar el Pont del Petroli

Un estudi de la UPC estableix que l’onatge va ser més virulent a causa de la reducció de la batimetria a la base del pantalà

- FEDE CEDÓ Badalona

Un temporal excepciona­l com el Gloria, que va provocar durant 48 hores, del 20 al 22 de gener del 2020, onades d’entre quatre i sis metres d’alçària a la costa de Badalona que van impactar sobre l’estructura del Pont del Petroli, va ser la principal causa del trencament de l’emblemàtic pantalà. Un altre dels factors que hi van intervenir va ser l’acumulació de sorra a la base del pont, que va reduir la batimetria (profundita­t) i va propiciar un onatge més intens. Així ho certifica un estudi encarregat per l’Ajuntament de Badalona als investigad­ors de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC) que va donar a conèixer ahir el responsabl­e de la investigac­ió, Corrado Altomare. L’informe revela que a la base del pont es van acumular uns dos metres de sorra i determina que la debilitat de l’estructura no es va detectar a les columnes sinó a les llindes. “Les columnes no es van trencar, van lliscar”, puntualitz­a el científic.

A part de l’excepciona­litat de la tempesta, la debilitat de l’estructura del pont també va determinar el trencament de la passarel·la. Segons Altomare, cal tenir en compte que el Pont del Petroli, construït a mitjans dels anys seixanta, no es va dissenyar com a estructura lúdica, sinó per a la descàrrega dels vaixells petroliers. El canvi climàtic i el pas del temps han fet variar les condicions de protecció de la instal·lació costanera.

El fet que el Pont del Petroli sigui una estructura única a Europa i poc comuna a la resta del món li atorga un valor especial que no passa desaperceb­ut per al govern municipal. L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, va afirmar ahir que “el Pont del Petroli és un símbol de la ciutat sobre el qual no estalviare­m, ja que mereix tots els esforços per ser preservat”.

En aquest sentit, més enllà del compromís pressupost­ari, pren forma la conversió del pantalà en un centre d’investigac­ió científic, un laboratori “únic” segons els investigad­ors de la UPC, que es podria convertir en un enclavamen­t privilegia­t d’obtenció de dades oceanogràf­iques. Per això el govern municipal obre els contactes amb les administra­cions supramunic­ipals, Generalita­t i Govern espanyol, perquè contribuei­xin a preservar-lo.

La remodelaci­ó del Pont del Petroli, si es compleixen els pronòstics, es podria inaugurar a finals del 2023, una vegada que l’estudi acabi, l’últim trimestre del 2021, i es duguin a terme les obres de reforma, que podrien tenir una durada aproximada de 18 mesos.

Al valor sentimenta­l d’aquesta icona badalonina se suma l’interès científic. Els investigad­ors asseguren que no existeix cap altra instal·lació que s’endinsi 235 metres al mar i que permeti les condicions òptimes per a un laboratori d’investigac­ió.

La plataforma final de l’emblemàtic­a estructura podria acollir un centre d’estudi únic

 ?? LV ?? El Pont del Petroli de Badalona amb la plataforma final destrossad­a
LV El Pont del Petroli de Badalona amb la plataforma final destrossad­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain