La Vanguardia (Català-1ª edició)

Obrim Barcelona als Pirineus

- Gerard Esteva

És el moment d’impulsar, i de debò, la candidatur­a de la capital catalana per acollir els Jocs Olímpics d’Hivern PirineusBa­rcelona per al 2030. Ho hem de fer amb el consens i la complicita­t de totes les administra­cions. Per això, no podia ser més encertada la intervenci­ó del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en l’acte d’inici dels actes de commemorac­ió dels 250 anys de la institució que presideix. Sánchez Llibre va proposar dos grans sís: a l’aeroport de Barcelona i a la candidatur­a dels Jocs d’Hivern.

El món de l’esport no pot esperar més. Barcelona ha estat sempre una ciutat emprenedor­a i un motor en sectors estratègic­s. Ho hem vist en les TIC, la mobilitat sostenible o la salut. Però el sector esportiu, de manera sistemàtic­a, pateix la falta de projectes que tornin a projectar el nom de la ciutat al món, com van fer els Jocs Olímpics del 1992. Aleshores vam obrir la ciutat al mar. Toca obrir-la a la muntanya.

Ara és el moment, perquè Barcelona fa massa temps que és lluny de l’excel·lència i ens sentim orfes de projectes esportius que siguin inspirador­s i cohesionin la societat catalana. La nostra ciutat ha de poder influir en l’àmbit mundial a través de l’esport. Un esport que és bàsic com a agent social i motor de canvi, de valors i de construcci­ó del teixit associatiu i cívic tan caracterís­tic de la nostra manera de ser i viure.

Ara és el moment per inspirar un nou projecte sostenible des del punt de vista econòmic, ecològic i social alineat amb els objectius del Comitè Olímpic Internacio­nal (CIO). L’ens va modificar la seva carta olímpica per avaluar les ciutats candidates segons les oportunita­ts i els riscos. Per això establia, entre moltes condicions, reduir costos, una organitzac­ió flexible amb un bon govern, un ferm compromís ecològic i haver de deixar un llegat. En aquesta línia, el CIO també vetlla per retornar els Jocs Olímpics als seus orígens promovent la fidelitat als valors tradiciona­ls dels jocs, la responsabi­litat social, la durabilita­t i transmetre als joves la passió per l’esport.

Ara és el moment d’un projecte que es va començar a gestar el 2010, amb una proposta inicial de l’alcalde Hereu per al 2022, i que ha evoluciona­t per adaptarse a les exigències del CIO. D’aquesta manera, la candidatur­a per al 2030 s’adapta i ofereix oportunita­ts al territori, no a l’inrevés, on tindran una transcendè­ncia social. Barcelona i Catalunya tornaran a seduir tot el món gràcies a la seva experiènci­a i competènci­a en l’organitzac­ió de grans esdevenime­nts i la seva tradició en el món de l’esport.

Per tot plegat, és fonamental que les administra­cions es posin d’acord i que treballem per una candidatur­a que ens doni un impuls econòmic orientat a l’economia blava i circular; que generi riquesa i llocs de treball al territori, que millori la qualitat de vida de les persones i que connecti els Pirineus –preservant la seva identitat– amb l’essència de l’olimpisme. També amb la capital del país i el món sencer. Per això, ara és el moment d’obrir Barcelona als Pirineus.

És fonamental que les administra­cions es posin d’acord i que treballem per la candidatur­a als Jocs Olímpics d’Hivern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain