La Vanguardia (Català-1ª edició)

CRÍTICA DE TV

- Mónica G. Álvarez

La vida és capritxosa, i si no t’atures, t’acaba aturant ella. És igual si tens una feina estressant o si estàs aturat; si tens a càrrec teu fills petits o un familiar dependent; si ets solter, el teu matrimoni fa aigües o si, al contrari, estàs en el teu millor moment personal. Quan la vida et diu fins aquí, la frenada és immediata i ja no hi ha marxa enrere. Pot ser a causa d’un infart, un càncer o un ictus, com li va passar a Sharon Stone el 2001. L’actriu va parlar detalladam­ent de l’experiènci­a amb Pablo Motos a El hormiguero aquesta mateixa setmana.

El seu testimoni va fer que m’estremís particular­ment perquè, tot i que no era la primera vegada que sentia un afectat com explicava el seu patiment, les paraules de Stone em van tocar la fibra especialme­nt. La manera com va descriure les seqüeles de la pèrdua de memòria, de la capacitat de parlar o de la d’audició, fins i tot de la mobilitat, em va recordar que, si la malaltia et toca amb la seva maleïda vareta màgica, estàs perdut. Siguis famós o no. Aquí no hi ha diners ni popularita­t que la combatin. Només és qüestió de sort?

La història de Sharon Stone no és única. Per aquesta experiènci­a també hi han passat altres noms rellevants del nostre país com Silvia Abascal, Joaquín Sabina, Jorge Javier Vázquez o María Teresa Campos. Però també uns quinze milions de persones a tot el món i prop de 120.000 a Espanya, la majoria anònimes. Són xifres anuals que impacten, sobretot quan les estadístiq­ues destaquen que, de cada tres afectats per ictus, un mor i un altre pateix una discapacit­at permanent. De fet, patir un vessament cerebral o una embòlia, com es coneix col·loquialmen­t aquesta afecció, s’ha convertit en la primera causa de discapacit­at física i mental al planeta, i la segona causa de mort (la primera en dones) a Espanya.

Els que han sobreviscu­t a aquest cop (la traducció en llatí d’ictus) han hagut d’aprendre a caminar, a parlar, a aixecar els braços, a llegir, a escriure, a tornar a somriure... Unes tasques i uns moviments en aparença senzills que esdevenen tota una autèntica batalla campal contra la malaltia per mirar de recuperar els reflexos i els sentits danyats. A més, es tracta d’una lluita constant per mantenir l’esperança.

Mentre sentia el relat de Stone, també vaig recordar les vegades que algú em va explicar aquesta garrotada del destí i que va estar a punt de tombar-lo per sempre més, i em vaig adonar que tendim a descuidar la nostra salut i a no escoltar els avisos del nostre cos. És tan necessari cuidar-nos i estimar-nos... És l’única manera d’evitar aquest “tornar a aprendre” que, almenys a mi, em fa tanta por.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain