La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Síndic parla de “violència institucio­nal” en el cas de l’IT

L’Institut del Teatre contesta que ja aplica les mesures

- MAGÍ CAMPS

El Síndic de Greuges va parlar ahir de possible “violència institucio­nal” en la presentaci­ó de l’informe sobre els casos d’assetjamen­t i abusos registrats a l’Institut del Teatre. A partir d’una actuació d’ofici que es va obrir al febrer arran de les denúncies que es van fer públiques, l’informe conclou que “no es va intervenir” quan calia, que el protocol no va estar a punt fins al 2018 i que, sobretot, “hi va faltar sensibilit­at”.

Per la seva banda, l’Institut del Teatre no va fer cap comunicat, però sí que va manifestar la seva sorpresa per la posició del Síndic, perquè “la majoria de les recomanaci­ons ja les havia formulat la comissió d’investigac­ió quan ens va lliurar l’informe, i de fet la majoria ja s’estan aplicant o s’hi està treballant”. Així mateix, l’Institut del Teatre assegura que ningú no els va demanar cap aclariment abans de la roda de premsa i que sol·licitaran una reunió d’urgència amb el Síndic de Greuges, “per exposar-li les accions que ja s’estan implementa­nt”.

Al seu informe, el Síndic considera que s’han donat situacions “d’abús de poder, abús de superiorit­at, assetjamen­t i abús sexual”. Així mateix, afirma que, quan van ser coneixedor­s dels casos per part dels mateixos alumnes o per ser públics, “una part dels docents no va actuar”. I afegeix: “No s’hi va actuar d’ofici, per la qual cosa l’incomplime­nt d’aquests deures pot ser una forma de violència institucio­nal”.

La recomanaci­ó és fer “una investigac­ió exhaustiva”, que consideri tots els casos que es puguin constatar. En aquest sentit, el Síndic va subratllar la necessitat que en les reparacion­s “hi estigui inclòs l’antic alumnat”.

“Cal establir un codi de bones pràctiques, per respectar els drets de l’alumnat”, continua l’informe, així com “un clima de confiança a nivell intern, perquè les persones afectades puguin adreçar-se a una persona de confiança, sense por a represàlie­s ni a ser assenyalad­es”.

“Esclar que hi ha por”, van reconèixer els autors de l’informe en la roda de premsa. “Quan una víctima estigui preparada per explicar-ho i fer front al que implica, ho ha de poder fer amb garanties”. Per això insisteixe­n en els “espais d’atenció i escolta”.

Respecte a la reparació a les víctimes, ha de reparar el mal causat, que pot ser mitjançant “una compensaci­ó econòmica o moral” (reconeixem­ent dels fets, demanar perdó, atenció psicològic­a), de manera que “la víctima vegi compensat el seu patiment”.

Per protegir les víctimes, el Síndic va parlar directamen­t amb la Diputació de Barcelona, l’organisme del qual depèn el centre, del qual encara no ha obtingut resposta. L’informe del Síndic arriba després de l’obertura d’expedients disciplina­ris a tres docents per part de l’Institut del Teatre.

“Cal establir un codi de bones pràctiques, per respectar els drets de l’alumnat”, diu l’informe

 ?? EUROPA PRESS / ARXIU ?? El Síndic de Greuges, Rafael Ribó
EUROPA PRESS / ARXIU El Síndic de Greuges, Rafael Ribó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain