La Vanguardia (Català-1ª edició)

Torroella llueix barroc en les veus de DiDonato i Orlinski

El festival completa el 40è aniversari amb 17 concerts

- MARICEL CHAVARRÍA

El Festival de Torroella se les ha enginyat durant aquesta pandèmia per celebrar el seu 40è aniversari al llarg de tot l’any, amb mesures i reajustame­nts, però tirant endavant els seus plans expositius, com ara la mostra de l’any Beethoven, i celebrant concerts amb artistes locals així com enregistra­ments: la violinista Amandine Beyer –estrella assídua al festival– va voler fer a l’Espai Ter el seu àlbum Vivaldi per a Deutsche Grammophon.

En aquest non-stop de l’edició 40+1, la directora del certamen, Montse Faura, presentava ahir la programaci­ó d’aquest estiu amb aires de total normalitat, tot i que amb un aforament preventiu d’un 70%. Avui i demà surten a la venda les entrades per a abonats; la resta, dilluns. Seran 17 concerts més la tercera i última part de l’exposició De l’Església a l’Auditori al Museu de la Mediterràn­ia.

Entre els 17 concerts hi ha mitja dotzena de debuts, tots rutilants: inaugurarà el 31 de juliol la mezzo Joyce DiDonato en recital, i el mediàtic contrateno­r Jakub Józef Orlinski hi serà amb el conjunt Il Pomo d’Oro dirigit per Francesco

Corti. També hi debutarà la mítica Maria João Pires, que malgrat que va anunciar la seva retirada ha estat molt activa en la pandèmia; i generosa: farà doblet amb Schubert i Chopin.

Debuta el també mediàtic violinista Daniel Hope, que el 1987 rebia, amb 14 anys, masterclas­ses a Torroella, i avui, convertit en president de la Casa Beethoven de Bonn, els ha tramitat la cessió de material expositiu. I un altre solista que amb 30 anys arrasa i tocarà per primer cop al festival és el violoncel·lista Pablo Ferrández, que presenta a Espanya el seu disc Refletions de Beethoven i Rakhmànino­v, a duo amb piano.

El del Trio Da Vinci serà un debut interessan­t després de guanyar el Premi BBVA Montserrat Alavedra. Torroella ja els va programar al Fringe, però portantlos a l’Espai Ter assumeix el seu caràcter prescripto­r, una de les raons per les quals la Generalita­t el considera festival estratègic.

Cita imperdible amb Haydn i Purcell serà la d’Amandine Beyer i el seu Kitgut Quartet –“li vaig demanar que anés venint amb totes les seves formacions”, apunta Faura–. I en el capítol de Bach, “el segon compositor més interpreta­t al festival després de Mozart, amb 156 obres”, hi haurà concerts del Conductus Ensemble, amb dues Missas brevis poc freqüents; I Musici, el conjunt italià que farà 70 anys (amb les Quatre estacions de Vivaldi); Forma Antiqva, i la Capella Ministrers.

Tornarà el Quartet Gerhard. I Joaquín Achúcarro: 75 anys als escenaris i 28 edicions consecutiv­es a Torroella. Un altre aniversari: 10 anys de La Galanía, que amb Raquel Andueza aborda la lírica amorosa del primer barroc espanyol i italià. Com a cloenda, el 22 d’agost, Marco Mezquida en Trio amb la Simfònica del Vallès per a la Rhapsody in blue de Gershwin.

El pressupost és de mig milió d’euros, un 28% més que el 2020; un 77% són aportacion­s públiques i un 10%, privades.

Torna Amandine Beyer, amb el seu Kitgut Quartet, i debuten Maria João Pires i Daniel Hope

VENDA D’ENTRADES A entradesde­vanguardia.com 15% DESCOMPTE CLUB VANGUARDIA

 ?? . ?? La mezzo nord-americana Joyce DiDonato
. La mezzo nord-americana Joyce DiDonato
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain