La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un tresor: David Lynch

- JORDI BATLLE CAMINAL

Mulholland Drive

Direcció: David Lynch Intèrprets: Naomi Watts, Laura Elena Harring, Justin Theroux Producció: EUA, 2001 D.:147 min. Drama.

Fa vint anys, Mulholland Drive havia de ser una sèrie de televisió, però els productors la van cancel·lar després de visionar les primeres imatges. No obstant això, amb capital francès David Lynch va poder reciclar el material filmat en forma de llargmetra­tge. Es va estrenar, va captivar els devots del cineasta i va prolongar la seva vida en sessions de matinada que la van convertir en una cult movie de primer ordre. Després va venir Inland empire i més tard la incomparab­le tercera temporada de Twin Peaks. Tres títols essencials de l’art contempora­ni les imatges del quals milloren cada dia que passa perquè són inesgotabl­es. Lynch és inesgotabl­e.

Ara mateix, la reposició en pantalla gran de Mulholland Drive devalua totes les altres pel·lícules de la cartellera. És menjar per a paladars exquisits i predisposa­ts, tan predisposa­ts com qui, en un saló de màgia, surt com a voluntari perquè l’hipnotitzi­n. I no hi ha hipnotitza­dor més genial al setè art que Lynch. Veure Mulholland Drive és somiar un malson fascinant ubicat a la mateixa Meca del cinema, Hollywood, un Hollywood encara més nocturn, espectral i necròfil que el dibuixat per Billy Wilder a El crepúsculo de los dioses. Acariciada per les notes oníriques d’Angelo Badalament­i, la pel·lícula és memorable de cap a peus: per la història d’amor central (si és que n’hi ha un) entre Watts i Harring, per les seves cançons a capella, per les seves sortides de to (el cafè exprés), per...

Però, compte, perquè aquest regal és tan sols el mascaró de proa d’una iniciativa que, sota el títol d’Universo David Lynch, conté set títols del cineasta que durant aquest mes també es poden veure a la pantalla gran. Pentineu cartellera i horaris i gaudiu d’aquest tresor.

 ?? . ?? Una imatge de la pel·lícula
. Una imatge de la pel·lícula

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain