La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un malson per a una bona idea

El futbol surt en un territori desconegut a l’Eurocopa, que es jugarà en condicions inestables

- Santiago Segurola

El futbol surt a un territori desconegut a l’Eurocopa, suspesa el 2020 pel calbot de la pandèmia i actualitza­da aquest any en unes condicions encara inestables. Després de les competicio­ns de clubs, aquesta edició s’erigeix en el primer gran torneig de seleccions nacionals, agrupades en un format de gran escala (24 equips), amb una magnitud geogràfica desconegud­a –11 ciutats, des de Bakú, a l’Azerbaidja­n, fins a Sevilla, a Espanya–, una circumstàn­cia que afegeix dificultat­s organitzat­ives de primer ordre. Europa encara s’enfronta a una desproporc­ió en la resposta sanitària a la pandèmia, tant pel percentatg­e de vacunació com pel grau d’incidència del coronaviru­s i les mesures legals en el trànsit entre fronteres i assistènci­a als estadis. El futbol està garantit, però no les seves condicions.

El cas Busquets, que ha exigit mobilitzar 17 nous jugadors pel temor d’un massiu efecte contagi a la selecció espanyola, defineix l’atmosfera inestable que presidirà l’Eurocopa.

Com passa amb els Jocs Olímpics de Tòquio, l’afany de celebrar l’Eurocopa es deu a alguna cosa més que el voluntaris­me. Està en joc una reguera de milions, de què la UEFA no està disposada a prescindir. S’imposa el pragmatism­e associat als contractes televisius, patrocinad­ors, entrades als estadis i màrqueting en general, un pastís econòmic que empeny a un esforç insospitat fa un any i mig. L’Eurocopa es va dissenyar com una celebració paneuropea en un moment de tensions i dificultat­s, concretade­s en el Brexit del Regne Unit.

Malgrat que la idea resultava atractiva, no van faltar crítiques a un pla que col·locava els aficionats en una situació innovadora i difícil. No s’havia organitzat mai una competició amb distàncies tan llargues i tants països.

La pandèmia ha accentuat els problemes fins a un grau que aquesta Eurocopa ha adquirit un aire psicodèlic, com si el presidís el somni agitat que produeix l’àcid. La seva celebració afrontarà desafiamen­ts complexos que fins a cert punt mesuraran la qualitat de la resposta per part de la UEFA i de les diferents administra­cions nacionals. Aquesta Eurocopa no podrà evitar el caràcter de laboratori en unes condicions sanitàries encara preocupant­s.

Les percepcion­s estranyes també arriben al futbol. Favorits de tota la vida, com Alemanya i Espanya, han destacat per la irregulari­tat l’últim any. No treu el nas cap aspirant de nou encuny. Per tant, les apostes reclamen la selecció francesa, campiona del Món el 2018, i Portugal, vencedora a l’Eurocopa del 2016 i a la Lliga

de les Nacions del 2018. Als dos equips els sobren bons futboliste­s en totes les posicions. Anglaterra, que no ha guanyat mai l’Eurocopa, s’enfronta a un moment interessan­t: no se li recorda una generació millor –el seu grup de joves estrelles no admet comparació a Europa–, però és una selecció amb una volença indissimul­ada pel fracàs. A un any del Mundial de Qatar, Anglaterra té una oportunita­t esplèndida de confirmar el seu potencial. O, per contra, un revés tornaria els anglesos a la seva pertinaç frustració.

Espanya ha deixat els èxits tan lluny que necessita recuperar-se de nou anys de grans fracassos (Mundial 2014, Eurocopa 2016 i Mundial 2018). Luis Enrique ha agitat l’equip amb decisions desacomple­xades. Juntament amb futboliste­s de la generació daurada han aparegut juvenils amb poca experiènci­a però amb un marge elevat de progressió. És un equip en construcci­ó, obligat a trobar nous referents. Sense Sergio Ramos Espanya ingressa al torneig amb un equip jove, atractiu, sense estrelles de talla mundial, inclinat a la irregulari­tat. Passa de la brillantor a les concession­s amb massa freqüència. Si només és un problema de joventut, l’Eurocopa li anirà de primera per madurar.

Barcelona

Xavi Hernández (Terrassa, 41 anys) es veu a si mateix com “un malalt del futbol”, una malaltia agreujada des que s’ha fet entrenador. “Abans em fixava més en els jugadors, sobretot en els migcampist­es, ara vull saber si els equips fan pressió alta, si fan bloc mitjà, si el fan baix, qui salta a la pressió, com m’ho faria jo per solucionar aquesta pressió...”. Disposat a endrapar tots els partits de l’Eurocopa, competició que va guanyar dues vegades com a jugador (2008 i 2012), l’avui entrenador de l’Al-Sadd culmina amb aquesta xerrada amb La Vanguardia una segona entrega d’una entrevista de la qual dissabte passat es va oferir un primer capítol.

Té ganes d’Eurocopa?

Sí, moltes. Tinc la sensació que serà un torneig molt interessan­t. Competiran bé molts equips i no descarto sorpreses. És obvi que hi seran els de sempre, com Alemanya, França, Portugal –que té un equipàs–, Espanya –amb Luis Enrique, que és un gran entrenador–... però no s’ha de menystenir Croàcia, Bèlgica... És que fins i tot Suècia o Hongria tenen coses a dir.

Mirarà tots els partits?

És la meva intenció, a veure si la família em deixa... [Riu]. Ja era un malalt del futbol per defecte, però ara com a entrenador has d’estar al dia. Sempre surten coses noves, sistemes nous, situacions tàctiques que et poden ajudar com a entrenador... Això és com ser pilot, cal actualitza­r-se constantme­nt.

Com és Luis Enrique com a entrenador? Vostè el va tenir al final de la seva carrera al Barça...

És un gran tècnic i té les idees molt clares. És un paio de molt de caràcter que a més et convenç. Ell està megaconven­çut del que fa, i això es transmet. És un profession­al metòdic i molt pencaire. Espanya té un grandíssim entrenador.

Es pot dir que Espanya és favorita, tenint en compte que l’últim títol gran va caure amb l’Eurocopa el 2012? Cal rebaixar les expectativ­es?

El cartell de favorita potser és massa, però candidata sí que ho és. Sobretot per la idea de joc d’en Luis, que és de ser protagonis­ta amb la pilota, de proposar... Espanya pot fer grans coses, però favorites ho són França, que va guanyar l’últim Mundial, i Alemanya, que sempre acaba a dalt perquè és molt competitiv­a... I al mateix nivell que Espanya hi ha Portugal, Bèlgica, Itàlia i Anglaterra, que disposa d’una gran generació de jugadors, com va demostrar a Rússia arribant a semifinals. Hi ha tantes coses per veure... Serà molt interessan­t. Ve molt de gust.

S’ha posat en la pell de Luis Enrique, en el moment que decideix i comunica a Sergio Ramos que no serà a l’Eurocopa? És difícil, però tinc la sensació que la decisió ha estat molt meditada per en Luis. Va parlar abans amb en Sergio, a més. En Luis prioritza molt el tema físic, i si et fixes en la llista, els que n’han que

dat fora és perquè els últims dos o tres mesos de competició estaven a mig gas. Al final en un mes t’ho jugues tot i has d’estar al cent per cent mentalment i físicament. Això és el que ha prioritzat en Luis, i en Sergio ha competit molt poc des del gener, d’aquí ve la decisió. Pel seu lideratge natural i per la seva experiènci­a en Mundials i Eurocopes pot ser necessari, però no arribava al màxim.

Es pot traçar un cert paral·lelisme entre aquest no a Ramos i el que va deixar fora Raúl de l’Eurocopa el 2008 amb Luis Aragonés com a selecciona­dor? Els uneix la resistènci­a a una pressió ambiental que demanava el contrari?

De vegades és impossible abstreure’s d’aquesta pressió. I a més sabem que l’ombra de l’absència de Sergio Ramos acompanyar­à la selecció. El paral·lelisme el veig aquí, a la premsa, en el fet que el tema farà parlar, però no més enllà d’això. El tema d’en Sergio ha estat físic. Allò d’en Raúl va ser un tema més futbolísti­c, fins i tot personal. En canvi, Luis Enrique ha fet públic que va parlar amb en Sergio i en Sergio va estar correcte i elegant en la reacció a les xarxes socials. Però bé, hi haurà soroll, sens dubte.

Cap jugador del Madrid convocat... Aquest atreviment només pot arribar des de la determinac­ió d’un entrenador amb molta personalit­at...

És que Luis Enrique està tan convençut del que fa... Té uns principis tan clars que ha anat en una direcció, ha mirat els futboliste­s, i no l’equip a què pertanyen. El seu protocol és valorar el factor físic, el mental i el rendiment. Això és el que ha prioritzat.

Quin crac mundial nacionalit­zaria espanyol?

Uns quants [riu]. Mbappé domina la faceta física i també la tècnica, domina el futbol modern. És un Messi jove, salvant les distàncies, esclar, perquè de Messi només n’hi ha un.

Sense jugadors com vostè, Iniesta, Xabi Alonso, Silva o Cesc Fàbregas la selecció espanyola ha anat baixant esglaons en el panorama internacio­nal. És possible tornar a aquell aclaparado­r futbol de toc?

Si realment creus en això es pot i s’ha de fer. Jo ho intento a l’AlSadd, sobretot gràcies a Cazorla, que és un jugador superlatiu. Treballem molt durant la setmana per trobar solucions al que ens pot plantejar el rival. On serà l’home lliure, on l’espai lliure... Cal donar solucions als jugadors a partir d’un model de joc.

Però el tiqui-taca ha mort? Aquella selecció dominant, aquell Barça aclaparado­r, són irreproduï­bles, avui?

No hi estic gens d’acord. Hi ha moltes fases del partit en què encara domines, en les que per exemple escapes d’una pressió del contrari a base de possessió. O ja amb el contrari parapetat al darrere superant aquesta línia tenint la pilota per agredir el contrari. La possessió continua sent important, sent conscients, això sí, que cal saber bé què cal fer-ne, generant ocasions, buscant solucions.

Els detractors deien que aquell joc de vegades era avorrit...

Em fa gràcia. Fins i tot ara em passa de vegades amb l’Al-Sadd. Qui fa avorrit el futbol és l’equip que no proposa i es queda al darrere. Cal donar solucions al jugador per atacar aquests plantejame­nts, però de vegades costa, perquè hi ha onze paios en una franja de 30 metres.

Vostè ha tingut molts entrenador­s. Recorda situacions en què hagi aplicat el que un antic tècnic li va ensenyar? Guardiola per sortir de la pressió alta, exercicis de Luis Enrique, solucions individual­s inspirades en Luis Aragonés, la calma de Vicente del Bosque, el caràcter de Camacho, l’anar de cara i ser honest com Van Gaal... També recordo Rijkaard, de quina manera s’acostava al futbolista... Però no només els profession­als em van deixar empremta. També me’n van deixar el meu pare, Joan Vilà, Valero Rivera, Félix Sánchez, que està de selecciona­dor a Qatar, el meu propi equip tècnic... els meus germans... La personalit­at d’un entrenador es va modelant a partir de la influència de molts altres.

Com a jugador vostè transmetia la part més lúdica del joc, en especial la passada. Com a entrenador es gaudeix?

Jo gaudeixo molt en el meu dia dia. Parlant amb els jugadors. M’agrada sentir-me escoltat, perquè això quan passa ho notes de seguida. I quan no, reacciono, pam. Quan surten en un partit les coses preparades durant la setmana també és una satisfacci­ó. També es pateix, esclar: classifica­r-se per a la Champions asiàtica amb l’Al-Sadd també implica pressió. De fet, te la poses tu mateix, en realitat.

Es fa difícil imaginar-lo a vostè enfadat...

La clau és crear un bon ambient al vestidor. Em considero una persona afable i social, parlo amb els jugadors i els faig parlar. Vull saber com se senten. “Si no esteu a gust em veniu a veure. La meva oficina és oberta 24 hores”. Després hi ha la meva plantilla, és el millor que tinc. Tots han viscut el futbol del Barça, i aquest ADN el tenim tots. Tot el meu equip tècnic entén el futbol com l’entenc jo.

Quins equips li agrada veure? Els que proposen amb la pilota. Els que proposen un bloc baix i surten en transicion­s ràpides i al contraatac m’avorreixen més. M’atreuen els que fan la pressió alta, els que fixen la línia defensiva al mig del camp. Són més atrevits.

Noms...

No descobriré res. El Bayern, el City, a estones l’Atlètic, que m’ha sorprès...

En quin sentit?

És un equip camaleònic. Et pot pressionar a dalt però et fa el golet i s’entrega al bloc baix. Com a entrenador ara has de treballar totes les situacions, però jo des del darrere prefereixo sortir amb la pilota jugada per superar la pressió i no enviar una pilotada cap amunt sense cap sentit. La meva teoria és que cal dotar el futbolista d’eines per fer-ho de la millor manera possible, i aquí hi ha marge de millora. El talent en el futbol d’avui està desaprofit­at. Cal potenciar-lo.

“Si pogués nacionalit­zar espanyol algun crac de fora probableme­nt seria Mbappé, és molt complet”

“El tiqui-taca no ha mort, en absolut; continua sent una solució en molts moments del partit”

“La personalit­at d’un tècnic es va modelant sota la influència de molts altres; és el meu cas”

“Intentaré mirar-ho tot; sempre he estat un malalt del futbol, i com a entrenador, a més, has d’estar al dia”

ELS MILLORS “El cartell de favorita per a Espanya potser és excessiu; favorita ho és França”

“Sergio Ramos? Luis Enrique prioritza el físic i els dos van parlar, però és evident, hi haurà soroll”

 ?? GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS ?? Una aficionada fent-se una fotografia a la Piazza del Popolo de Roma, ciutat on avui comença l’Eurocopa
GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS Una aficionada fent-se una fotografia a la Piazza del Popolo de Roma, ciutat on avui comença l’Eurocopa
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain