La Vanguardia (Català-1ª edició)

La samarreta de la discòrdia

Dos eslògans i un mapa provoquen una altra crisi entre Rússia i Ucraïna

- Oriol Dotras EUROCOPA

Barcelona

Rússia i Ucraïna s’han acostumat a viure en un clima de tensió permanent. Aquesta mateixa setmana s’han obert nous fronts diplomàtic­s: l’expulsió d’un espia ucraïnès ordenada pel Kremlin, la sortida d’un opositor rus (Dmitri Gudkov) al país veí per por de represàlie­s o l’enervació de Putin per la presència de l’OTAN amb les tropes ucraïneses a la conflictiv­a regió del Donbass en són alguns exemples. Però res no ha aixecat tanta polseguera com la nova samarreta de futbol d’Ucraïna. Dos eslògans nacionalis­tes i un mapa a l’elàstica que durà aquesta selecció a l’Eurocopa van obligar la UEFA a apagar un altre incendi a poques hores que arrenqui el torneig. Moscou va interpel·lar l’organisme per la seva decisió d’aprovar un equipament de “clara naturalesa política”.

La inclusió en aquest mapa al tors de la península de Crimea –annexionad­a per Rússia el 2014– i els lemes “Glòria a Ucraïna!” i “Glòria als nostres herois!” van ser criticats durament per les autoritats russes, ja que entenen que en un esdevenime­nt com el torneig europeu “política i esport no s’han de barrejar”. La UEFA va haver de recular i ahir va demanar a la federació ucraïnesa (AUF) que per a la seva estrena de diumenge contra Holanda l’eslògan “Glòria als nostres herois!” –brodat a l’interior de la samarreta– ha de desaparèix­er. Per contra, sí que valida la silueta, ja que la incorporac­ió de Crimea a Rússia no està avalada internacio­nalment. També podrà mantenir l’altra inscripció perquè la considera “apolítica”.

El president de l’AUF, Andrii Pavlenko, es va desplaçar amb urgència dijous al matí a Roma per parlar amb representa­nts de la UEFA perquè reflexione­ssin la seva decisió. “Aquest lema ha estat durant molt de temps una salutació tradiciona­l dels nostres aficionats en diferents estadis i en tots els partits de la selecció d’Ucraïna. És un lema de futbol i com tal va ser aprovat per la UEFA”, va indicar Pavlenko. La frase discordant va ser una de les més repetides el 2014 durant les protestes a la plaça de la Independèn­cia de Kíev, coneguda com a Maidan, que va forçar la sortida del president

Víktor Ianukóvitx, afí al Kremlin. Aquell fet va provocar la invasió russa de Crimea i l’inici del conflicte armat a l’est del país entre ucraïnesos i separatist­es prorrussos. Des de Rússia assenyalen que aquest “Glòria als nostres herois!” és de caràcter militarist­a i antisovièt­ic, utilitzat per nacionalis­tes ucraïnesos i col·laboracion­istes nazis durant la Segona Guerra Mundial.

L’intercanvi de declaracio­ns ha estat una constant els últims dies. El ministre de Relacions Exteriors d’Ucraïna, Dmitró Kuleba, va assegurar que el seu país no permetrà que els seus “símbols nacionals siguin insultats”. La rèplica no es va fer esperar. “Que siguin herois esportius i tindran glòria, és així i no amb consignes nacionalis­tes com honraran la pàtria”, va sentenciar la portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors rus. Les dues seleccions es tenen vetades a les fases prèvies dels tornejos internacio­nals. Tot i això, sí que es podrien trobar si avancen fins a les rondes finals.

SAINT PETERSBURG STADIUM

sat dues vegades pel quiròfan. En el seu cas per operar-se del menisc intern del genoll esquerre. La primera intervenci­ó va tenir lloc el 9 de novembre a càrrec del doctor Ramon Cugat. Després de diversos contratemp­s, Fati va optar per tornar-se a operar a Porto a començamen­ts de maig. La intervenci­ó la va dirigir el doctor José Carlos Pinto Noronha, metge de la selecció portuguesa.

TER STEGEN. Fa deu mesos Ter Stegen va passar pel quiròfan per operar-se el tendó rotular del genoll dret. Llavors, va ser intervingu­t per Ramon Cugat. Va ser a mitjans d’agost del 2020, just després del 2-8 encaixat a Lisboa. Davant les persistent­s molèsties, el porter alemany va renunciar a participar en l’Eurocopa i va anar fins a Suècia per sotmetre’s el 20 de maig a una segona operació dirigida pel doctor Hakan Alfredson. Tres setmanes després, segons apunta el seu entorn i el club, la seva evolució és bona, malgrat que està en una primera fase de recuperaci­ó en mans dels seus fisioterap­eutes.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain