La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brisbane, candidata als Jocs el 2032

- EDURNE CONCEJO

La ciutat australian­a de Brisbane s’acosta un pas més a acollir els Jocs d’estiu el 2032. Ahir el Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) va anunciar que sotmetrà a votació el nomenament de Brisbane com a seu olímpica en la seva sessió del proper 21 de juliol, abans dels Jocs de Tòquio.

Si es confirma, es convertirà en la tercera ciutat australian­a a acollir uns Jocs, després de Melbourne 1956 i de Sydney 2000.

A més, serà la primera candidata que es trii amb el nou sistema d’elecció, pensat per reduir costos i facilitar el procés a les candidates. Per primera vegada, la seu no s’escull després d’una cursa entre les diferents ciutats aspirants, sinó a través del diàleg del COI amb les principals ciutats que hagin mostrat interès a acollir uns Jocs.

L’amfitrió preferit del COI és el que finalment se sotmet a votació, en aquest cas, Brisbane, malgrat que diverses ciutats havien mostrat públicamen­t el seu interès a acollir els Jocs del 2032, inclosos Budapest, Doha i la vall del Ruhr a Alemanya.

El president del COI, Thomas Bach, va insistir que encara falta sotmetre a votació la proposta australian­a, tot i que aquest organisme no ha votat mai en contra d’una qüestió d’aquesta envergadur­a: “No especularé mai sobre el resultat d’aquesta decisió, està en mans dels membres del COI”.

A falta de la votació del mes vinent, Bach va elogiar la candidatur­a australian­a: “Molts governs de tot el món consideren que l’esport és essencial per al desenvolup­ament a llarg termini dels seus països i regions. El projecte olímpic Brisbane 2032 mostra com els líders amb visió de futur reconeixen el poder de l’esport per aconseguir

En cas que es confirmés, Brisbane es convertiri­a en la tercera ciutat australian­a que acull uns Jocs

llegats duradors”.

L’alemany va destacar la feina feta fins ara a la ciutat, que ja disposa d’un 84% de les instal·lacions construïde­s o de caràcter temporal.

Bach també va explicar que aquests Jocs tindran tres nuclis de competició: la mateixa Brisbane (21 seus), Gold Coast (a 65 km, amb sis seus) i Sunshine Coast (a 85 km, amb tres).

Per la seva part, la presidenta de la comissió de selecció de futures seus, Kristin Kloster Aasen, va assegurar que Brisbane ofereix garanties “exhaustive­s i minucioses” i que els Jocs milloraran la qualitat de vida dels ciutadans de Queensland.

Els Jocs del 2032 succeiran els que se celebraran el 2028 a Los Angeles. Després dels de Tòquio 2020 aquest estiu, París serà l’amfitriona el 2024.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain