La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els preus pugen el 5% als EUA, com no passava des del 2008

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Una qüestió circumstan­cial, de curt recorregut per l’efecte passatger postpandèm­ia o es tracta d’un problema més de fons.

Divisió d’opinions al voltant de la dada que els preus per al consumidor es van accelerar més de l’esperat, a la velocitat més gran en tretze anys, des d’agost del 2008. Les pressions inflacionà­ries continuen reflectint-se en l’economia dels Estats Units.

Segons la informació del Departamen­t Laboral, l’índex de preus, que representa el carretó d’anar a comprar, en què s’inclou l’alimentaci­ó, l’energia, el cost de l’habitatge i les vendes de tota mena de productes de consum, va créixer al maig un 5% respecte a l’any passat. En l’ajust mes a mes, es va produir un salt del 0,6%. Aquest és l’increment més rellevant des de l’agost del 2008, aleshores d’un 5,3%, en vigílies de la gran crisi financera que va enviar els Estats Units a la pitjor recessió des de la Gran Depressió. El seu impacte va tenir l’efecte dòmino global i totes les economies mundials van apropar-se al precipici.

Hi ha alguna cosa més que un ajust després de l’impacte de la covid? La Casa Blanca considera que aquest és un fenomen a curt termini, provocat per uns preus artificial­ment baixos que es van registrar durant l’aplicació del tancament de negocis i la distància social preventiva.

En aquesta línia, la Reserva Federal (Fed o banc central dels Estats Units) s’ha mostrat més aviat desdenyosa amb aquestes xifres i ho atribueix a un fet passatger. La seva recepta és la de deixar passar el període d’un any i establir comparacio­ns en aquell moment, quan es recuperi la pràctica totalitat de l’economia que va estar tancada per les precaucion­s sanitàries.

Tot i això, hi ha analistes que van expressar la seva preocupaci­ó i que això porti a una actuació reparadora de la Fed abans del que s’havia previst. També es va observar que certs sectors seran menys proclius a beneficiar-se dels plans de despesa del president Joe Biden.

La revisió de dades certifica que el sector energètic va ser un dels que va encapçalar aquest increment, amb una pujada any a any del 28,5%. La gasolina augmenta el preu mitjà un 56,2% en comparació al 2020.

Altres encariment­s notables es van registrar en la venda de vehicles de segona mà, amb un 29,7% i una pujada del 7,3% respecte a abril, o els serveis de transport, amb un 11,2%.

Els preus dels aliments, en can

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain