La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Ibex cau un 0,2%, en una jornada molt tranquil·la

-

vi, s’han mantingut més continguts. Es paga per ells un 2,2% en el període de dotze mesos.

El repunt dels preus reflecteix una sòlida demanda dels consumidor­s impulsada per l’àmplia distribuci­ó de la vacuna contra el coronaviru­s, la relaxació de les restriccio­ns, els milers i milers de milions de dòlars d’ajuts federals i un espectacul­ar increment dels estalvis a les llars en aquest període de tancament. El producte interior brut va créixer un 6,4% en l’ajust de la taxa anualitzad­a durant el primer trimestre del 2021.

Els consumidor­s estan veient com pugen els preus per diverses raons. Els cotxes nous s’han encarit

L’Ibex 35, el principal índex de la borsa espanyola, va baixar ahir un 0,24% després de saber-se la dada d’inflació als Estats Units, la més alta des del 2008, i la decisió del BCE de mantenir el ritme de compra d’actius. Malgrat que l’actitud del banc europeu tranquil·litzi els inversors, el repunt dels preus als Estats Units torna a posar damunt la taula una possible retirada d’estímuls monetaris, que encara sembla llunyana.

UN FET PASSATGER El Govern i la Fed diuen que és un fenomen a curt termini després de l’impacte de la covid

perquè l’escassetat de xips de computador­a n’ha reduït la producció. Això ha impactat a l’alça en el mercat de segona mà. Els cotxes de lloguer també han apujat preus ja que les companyies es van vendre les seves flotes quan va caure la demanda, en tant que els preus dels hotels van cap amunt per la recuperaci­ó de la indústria del viatge.

A més a més, els restaurant­s han apujat preus (cobren un impost covid) com a conseqüènc­ia del fet que han d’oferir millors salaris per reclutar personal. Hi ha oferta de treball i poca demanda, malgrat que hi ha set milions de treballado­rs menys que abans del virus.

EL QUE MES S’ENCAREIX L’energia, amb una pujada de la gasolina del 56,2%, i els cotxes de segona mà

 ?? ED PRITCHARD / GETTY ??
ED PRITCHARD / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain