La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aena situa el juliol com la data “ideal” per tancar l’acord del Prat

El gestor veu l’ampliació com una “raó imperiosa d’interès públic”

- BLANCA GISPERT

Aena vol anar a totes amb l’ampliació del Prat i té por que el temps se li tiri a sobre si no arriba a un acord amb la Generalita­t i les administra­cions locals a finals de juliol. “Seria el moment ideal per començar a redactar la proposta que hem de presentar abans del 30 de setembre al Consell de Ministres, que és qui ha de donar llum verda al pla quinquenna­l d’inversió d’Aena”, van comentar ahir fonts del gestor aeroportua­ri.

Dilluns vinent es constituei­x la taula de treball amb la Generalita­t –que té la competènci­a sobre la gestió dels terrenys on es projecta l’ampliació–, l’Ajuntament de Barcelona i altres municipis del Baix Llobregat afectats. Aena els espera convèncer que la seva proposta és l’única viable després dels dubtes que han expressat les últimes setmanes. El suport que ha obtingut el gestor aeroportua­ri per part del món empresaria­l, reunit en un acte d’Esade la setmana passada, li dona un nou impuls, que fins fa pocs mesos amb prou feines tenia defensors.

Un dels grans esculls de la negociació i que ja ha encès alarmes és l’impacte ambiental de la construcci­ó de la tercera pista de l’aeroport. Aena té previst ocupar 47 hectàrees de l’espai protegit de la Ricarda, ubicat al delta de Llobregat. És un entorn que forma part de la Xarxa Natura 2000 i que el gestor considera indispensa­ble perquè és l’únic lloc on es pot ampliar de forma efectiva l’aeroport (Girona i Reus són massa lluny). En ser un espai protegit a nivell europeu, només pot reconverti­r-se en aeroport amb el vistiplau de la Comissió Europea, que exigeix que la destrucció de l’entorn sigui compensada amb la conversió d’altres terrenys a espais protegits que s’assemblin als desaparegu­ts.

En aquest sentit, Aena estima que el projecte pot considerar-se com una “raó imperiosa d’interès públic de primer ordre”. És una de les opcions previstes a l’article 6.4 de la directiva europea d’hàbitats per poder alterar un espai natural de la Xarxa Natura 2000.

Però els ecologiste­s ja han expressat les seves queixes perquè la Ricarda és un espai que no es pot replicar en cap altre entorn.

Aena es va mostrar ahir disposada a ampliar la inversió prevista inicialmen­t (el total de l’ampliació està pressupost­at en 1.700 milions, incloent-hi obres i compensaci­ons) per assolir un espai igual que la Ricarda en un emplaçamen­t molt proper a l’actual. Van dir que diversos municipis, especialme­nt el de Viladecans, s’han mostrat disposats a vendre terrenys per adaptar-los a entorn natural. Fonts d’Aena van dir que

“farem el que calgui per tenir entorns naturals adequats”. De fet, Aena preveu compensar l’ocupació amb 280 noves hectàrees protegides.

Fonts d’Aena van recordar ahir la necessitat de l’ampliació del Prat per fer front al creixement de vols previst després de la recuperaci­ó de la crisi. Aena preveu que l’aeroport de Barcelona-el Prat recuperi el trànsit entre el 2024 i el 2026, per això “la nova capacitat serà necessària el 2030”. Aquestes fonts subratllen la voluntat d’Aena de no utilitzar la pista llarga per a l’enlairamen­t per evitar contaminac­ió acústica, però recorden que la normativa ho permet.

L’operadora considera imprescind­ible la instal·lació per al 2030 quan es recuperi el trànsit perdut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain