La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un projecte de tots per al lideratge

- Aurora Catà

El debat obert sobre el nostre aeroport és un símbol de maduresa i modernitat propi de regions econòmique­s consolidad­es. Moltes de les grans ciutats del món han tingut debats similars en el passat. La decisió que prenguem contribuir­à decisivame­nt a la nostra capacitat de desenvolup­ament econòmic i competitiv­itat enfront d’altres grans regions del món. El temps apressa.

L’ampliació de l’aeroport del Prat és una gran oportunita­t que tenim com a societat no només per impulsar la nostra recuperaci­ó econòmica després de la pandèmia, sinó també per recuperar la nostra posició de lideratge internacio­nalment. Si volem garantir la sostenibil­itat del nostre desenvolup­ament econòmic, hem de ser capaços d’aprofitar l’oportunita­t. Hi ha trens, o avions, que no passen dues vegades.

El projecte d’ampliació que es proposa té un impacte positiu per al nostre dia a dia, per a la generació de llocs de treball estables i de qualitat, o per a la consolidac­ió econòmica de la nostra gran ciutat, que passaria a tenir un dels principals aeroports internacio­nals. El 2019, abans de la pandèmia, més de 61 milions de viatgers van arribar a través de Madrid i el seu aeroport. El projecte actual permetria superar els 77 milions, un 50% més de la nostra actual capacitat, i consolidar­ia així el nostre lideratge europeu.

Barcelona s’ha de comprometr­e amb un desenvolup­ament sostenible. Per això, les exigències de la Unió Europea en relació amb aquest projecte són no només raonables, sinó també desitjable­s. Europa protegeix el medi ambient i ho fa compatible amb el creixement econòmic, exigint garanties per a la sostenibil­itat, tal com proposa aquest projecte. Tot i això, la valoració que facin les institucio­ns europees estarà condiciona­da pel consens social i institucio­nal que li doni suport, perquè només podrem donar garanties creïbles en la mesura que tots estiguem compromeso­s amb elles.

Per això cal la implicació de la societat en el seu conjunt. Una implicació que només pot traduir-se en una millora i un reforç de les mesures compensatò­ries que ja incorpora la proposta del projecte: la restauraci­ó i condiciona­ment de 10 noves hectàrees a l’entorn del Prat per cada una de les que es vegin afectades per l’ampliació. Existeix així mateix la voluntat i el compromís perquè el projecte d’ampliació i el seu desenvolup­ament es gestionin d’una manera sostenible i equitativa amb els municipis implicats, com ja es va fer en el passat.

La taula de treball convocada per la Generalita­t de Catalunya és una bona notícia. Pel nostre present i pel nostre futur.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain