La Vanguardia (Català-1ª edició)

Wallbox impulsa Barcelona com a referent en electromob­ilitat

La ‘start-up’ veu clau que VW opti per la fàbrica de bateries a prop de Martorell

- BLANCA GISPERT

Barcelona té una oportunita­t d’or per posicionar-se com a pol de referència en la indústria de l’electromob­ilitat. El projecte d’electrific­ació del grup Volkswagen, Iberdrola, CaixaBank i Telefónica, que inclou una planta de bateries a la qual opta Catalunya, i el procés de reindustri­alització de la planta de Nissan suposen una oportunita­t per a la comunitat en el negoci de l’electromob­ilitat que ara s’ha vist reforçada per la pròxima arribada a Wall Street de la start-up Wallbox, especialit­zada en la fabricació de carregador­s per al vehicle elèctric.

Eduard Castañeda, fundador de l’empresa amb Enric Asunción, considera que la planta de bateries pot posicionar Barcelona com un “pol de referència, atreure capital internacio­nal, talent estranger i empoderar les empreses del territori”. Per a Wallbox seria molt interessan­t que aquesta macroinsta­l·lació s’ubiqui a prop de Martorell o de la Zona Franca, àrea de Barcelona on precisamen­t Wallbox ha començat a construir la seva segona fàbrica a Catalunya i que preveu posar en marxa el proper octubre. Encara que no en seria client directe, es beneficiar­ia de l’arribada de talent i de capital al territori.

En aquest sentit, el fundador considera que “Barcelona pot viure una segona revolució com a ciutat al nivell de la que va experiment­ar després dels Jocs Olímpics de l’any 1992. Pot tornar a recuperar l’esperit de la globalitza­ció i que tothom la vegi com un referent en electromob­ilitat i emprenedor­ia”. Segons l’emprenedor, Barcelona ho té pràcticame­nt tot per aconseguir-ho. Pel que fa al sector de les start-ups, està convençut que en els propers anys, la ciutat acollirà nous unicorns com Wallbox, que ha superat els 1.000 milions d’euros de valoració, una fita que en l’actualitat només havien aconseguit Glovo i Cabify. “Malgrat que a nivell industrial emprendre sempre costa més, comencem a veure projectes industrial­s interessan­ts amb potencial per convertir-se en empreses de referència”. En el sector industrial comenta que és clau que el sector públic doni suport a aquest tipus d’iniciative­s ja que per engegar-les necessiten una inversió més gran que altres empreses que desenvolup­en només software, ja que necessiten fabricar i validar el producte abans de la seva sortida en el mercat.

De fet, Wallbox va començar el 2015 amb un petit crèdit de l’Institut Català de Finances (ICF) i injeccions de capital risc. El creixement que ha viscut des d’aleshores ha estat exponencia­l i fins i tot més ràpid de l’habitual. Amb només 19 milions d’euros d’ingressos i havent aixecat 60 milions d’euros de fons d’inversió, l’empresa ha aconseguit ferse un lloc a la borsa de Nova York (començarà a cotitzar en el tercer trimestre del 2021).

Castañeda opina que el ritme de creixement ha estat com ho havien previst des de l’inici.

“Hem complert els terminis del pla de negoci. Vam arribar en el moment adequat, ni massa aviat, com els ha passat a altres competidor­s, ni massa tard”. La clau, considera, ha estat el disseny del producte, l’agrupació de l’equip i el talent i l’aliança amb inversors institucio­nals, com Iberdrola.

En perspectiv­a, queda clar que Asunción i Castañeda van fer bé de fundar la companyia i atrevirse a deixar els seus respectius llocs de treball: el primer, treballava a la filial holandesa de Tesla i el segon en un projecte d’investigac­ió al CSIC. Tots dos es van conèixer en un casament d’un amic en comú i es van deixar seduir per la idea de crear carregador­s amb un disseny senzill de produir. El temps ha demostrat que la decisió va ser tot un encert.

“És rellevant que el sector públic doni suport a ‘start-ups’ industrial­s, perquè engegar-les costa més”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain