La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els britànics segueixen primers en la compra d’habitatge a Espanya

- PILAR BLÁZQUEZ

Ni el Brexit, ni les limitacion­s de mobilitat per la pandèmia no poden espatllar l’estima que els britànics tenen per Espanya. El complicat any 2020, 6.043 súbdits de la reina Elisabet van adquirir casa en propietat a Espanya. Això suposa el 13,1% de total de compres protagonit­zades per estrangers i els situa al capdavant del rànquing d’estrangers compradors en l’any més negre per al sector des del 2014.

En total es van tancar 46.303 operacions de compravend­a, la qual cosa suposa una caiguda del 26,3% respecte al 2019. Però malgrat aquesta forta caiguda, la relació amb la caiguda total del mercat es manté en nivells molt similars als d’abans de la pandèmia ja que les compres d’habitatge realitzade­s per estrangers van representa­r l’11,32% del total, la qual cosa suposa a penes un 1,13% menys que el 2019. Així ho va explicar ahir l’expert immobiliar­i Luis Fabra, conseller delegat de la consultora Gamerin, i autor d’un estudi realitzat en exclusiva per als Agents de la Propietat Immobiliàr­ia (API) i FIABCI Espanya.

Després dels britànics venen els francesos, que amb l’adquisició de 3.777 habitatges van copar el 8,16% de les operacions, i els alemanys, que van protagonit­zar el 7,75% de les operacions amb l’adquisició de 3.589 habitatges. Marroquins, belgues, romanesos, italians van després en un rànquing que trenca amb el mite que situa els xinesos com a principals compradors. El 2020 amb prou feines van representa­r el 2,5% de les operacions de compravend­a protagonit­zades per no residents a Espanya.

“El perfil d’aquestes nacionalit­ats i les seves zones de preferènci­a de compra reflecteix­en que la motivació per adquirir habitatge a Espanya és el turisme, en contra del que passava fa uns anys quan el motiu principal de compra dels estrangers era adquirir un bé com a residència habitual”, va assegurar Fabra.

De fet, les comunitats amb més compres d’estrangers són aquelles que tenen costa amb l’única excepció de Madrid. Al capdavant, la Comunitat Valenciana amb 13.493 operacions, seguida d’Andalusia amb 9.443, Catalunya amb 7.748, les Canàries amb 3.841, les Balears amb 3.146 i en setè lloc la Comunitat de Madrid amb 2.761.

L’estudi també reflecteix que malgrat el descens d’operacions registrat el 2020, no s’ha trencat

El total de pisos adquirits per estrangers va caure un 26,3%, fins a nivells del 2014

la tendència dels últims anys en la qual s’observa que els estrangers adquireixe­n cada cop habitatges més cars. El preu mitjà dels que van comprar l’any passat va estar en 1.791 euros el metre quadrat, un 3,6% més que l’any anterior.

La nacionalit­at també marca aquesta tendència de compra. Els suecs són els que van adquirir habitatges més cars, van pagar 5.322 euros per metre quadrat. Mentre que els holandesos van ser els que van comprar més habitatges de més de 100 metres quadrats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain