La Vanguardia (Català-1ª edició)

Govern central i CNMC s’embranquen per la llum

PSOE i Podem també discrepen amb la nova factura

- CONCHI LAFRAYA

No fa ni dues setmanes que ha entrat en vigor la nova tarifació horària per a la factura de la llum, i Govern central i CNMC ja s’han embrancat pel nou sistema. Ahir, la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, va indicar que “els trams de la nova tarifa elèctrica han estat proposats per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a, que és un organisme independen­t”. Segons la seva opinió, “no és un organisme qualsevol (la CNMC), sinó que és el responsabl­e de la regulació del mercat elèctric”. Malgrat això, Montero va defensar que en cas que el Govern central decidís executar canvis, seria el Ministeri de Transició Ecològica

l’encarregat de portar-los a cap.

Per la seva banda, la presidenta del regulador, Cani Fernández, ja havia posat el focus sobre el Govern central en un fòrum econòmic dimecres passat quan va argumentar que era prioritari emprendre “una reforma fiscal del sector energètic”.

El quid de la qüestió és que cada cop estan sorgint més veus que defensen la modificaci­ó dels trams, ja que el període en què la llum és més barata comença a les 12 de la nit fins a les 8 del matí. Fins i tot el soci del Govern, Unides Podem, a través de la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va anunciar dimecres a la nit que proposarie­n al regulador d’avançar l’hora vall (la més econòmica) a les 10 de la nit de dilluns a divendres perquè no comenci a mitjanit.

Ahir, la CNMC no va trigar a respondre i va assenyalar que era “precipitat” modificar els trams horaris de la factura de la llum sense fer abans un estudi de com està funcionant el nou esquema. En aquest context de contradicc­ions, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va assegurar que “la nova factura està ben dissenyada i permetrà estalviar a una gran majoria de consumidor­s”.

Tot i això, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va manifestar la seva preocupaci­ó “pels preus dels subministr­aments bàsics de les famílies treballado­res”. Mentrestan­t, associacio­ns de consumidor­s, com Facua, reclamen avançar l’hora en què el preu és més econòmic.

 ?? XAVIER CERVERA ?? El debat de la nova factura de la llum es va obrir l’1 de juny, quan es va modificar el sistema
XAVIER CERVERA El debat de la nova factura de la llum es va obrir l’1 de juny, quan es va modificar el sistema

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain