La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mercadona compra 4.000 milions a firmes catalanes

La cadena inverteix 140 milions a la comunitat el 2020

- LUIS FEDERICO FLORIO

Mercadona va accelerar el 2020 la compra a proveïdors catalans fins a acostar-se als 4.000 milions d’euros. Els 3.981 milions exactes destinats a proveir-se d’empreses locals suposen un increment del 5% sobre el 2018, últim any de referència, i un màxim històric.

Segons va informar ahir en el seu balanç anual d’activitat a Catalunya, el grup liderat per Juan Roig es va proveir de 200 proveïdors i 1.700 pimes de tot el territori, la qual cosa consolida el gir adoptat fa uns anys des de l’interprove­ïdor tradiciona­l a l’especialit­zació actual. Així, la llista recull 57 milions de quilos de fruita de companyies com la lleidatana Nufri, 5,3 milions de quilos de carn de la Cooperativ­a d’Ivars, 61 milions de rotllos de bosses d’escombrari­es de Saplex a Canovelles... “Malgrat el context viscut, tots han fet un esforç excepciona­l per mantenir l’activitat i garantir l’aprovision­ament diari”, s’apunta des de l’empresa amb la pandèmia de fons.

Després d’un any positiu, en el qual va guanyar 727 milions a escala nacional, un 17% més, la xarxa a Catalunya ascendeix a 250 supermerca­ts, dels quals 159 ja tenen implantat el nou model, amb més serveis com espais de menjar per emportar o de plats de sushi i que és més eficient energètica­ment. El mateix es va posar en marxa fa quatre anys. Al llarg de l’últim exercici la inversió en la xarxa s’ha mantingut estable, en 140 milions d’euros, una mica per sota dels 151 milions del 2018. En part van anar a l’obertura de 6 establimen­ts i la reforma de 21 per adaptar-los al seu nou model. A més, s’ha estès la secció de plats preparats per emportar a 44 botigues, que se sumen a les 49 que ja el tenien.

La inversió es va destinar així mateix a altres instal·lacions, amb l’optimitzac­ió dels blocs logístics de Sant Sadurní d’Anoia i Abrera, el magatzem de Sant Esteve Sesrovires i el “rusc” per a la venda en línia de la Zona Franca, a Barcelona.

A tot això s’afegeixen els desemborsa­ments imprevisto­s per la pandèmia, com la compra de mascaretes o l’adopció de mesures de seguretat sanitària extra a les botigues, amb mampares a les caixes. En aquest context d’incertesa l’empresa destaca la generació d’ocupació, amb 1.035 nous llocs de treball, cinc vegades més que el 2018, que eleven la plantilla a Catalunya a 14.615 persones. “En el marc de compartir beneficis amb els qui els generen realment, s’han repartit 57 milions en primes”, ressalta la cadena. 51 milions correspone­n a la prima per objectius i 6 milions més al “reconeixem­ent de la feina i l’esforç demostrat durant els inicis de la pandèmia”.

Una altra de les claus de futur passa per la sostenibil­itat mediambien­tal. L’empresa va augmentar l’ús de camions i furgonetes propulsats amb gas fins als 126 vehicles, el 43% de la seva flota catalana. També s’aposta per la reducció de plàstics amb un compromís de gestió de residus fins el 2025.

CELSA

El grup liderat per Juan Roig supera els 14.000 treballado­rs i reparteix 57 milions d’euros per primes

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Clients en un centre de Banyoles, l’any passat abans d’irrompre el virus
PERE DURAN / NORD MEDIA Clients en un centre de Banyoles, l’any passat abans d’irrompre el virus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain