La Vanguardia (Català-1ª edició)

IRACÍ HASSLER

L’alcaldessa electa de Santiago de Xile, economista i militant del Partit Comunista, és el nou rostre del feminisme i l’ecologisme

-

les pensions. La pandèmia s’ha endinsat més en aquesta ferida i ha propiciat una deriva progressis­ta de part de la societat xilena. Les eleccions municipals i constituen­ts van donar a la llista formada pel Partit Comunista i el Front Ampli, tots dos d’esquerra alternativ­a, un pes molt important en el control territoria­l i a la redacció del document.

Malgrat el simbolisme d’una alcaldessa comunista, el marge d’acció que té Hassler és reduït. “Les seves mesures concretes se centraran en la participac­ió ciutadana i en la creació d’un espai urbà inclusiu”, afirma Agustí Fernández de Losada, investigad­or i director del programa Ciutats Globals al Cidob. Tot i això, la popularita­t creixent i la forta presència en xarxes com Twitter o Instagram “li donen la capacitat de posar a l’agenda temes com l’avortament o la violència de gènere”, afegeix. La nova esquerra té poques oportunita­ts de governar en un país majoritàri­ament conservado­r, però el seu pes ha augmentat substancia­lment des de les últimes eleccions municipals i de la formació de l’assemblea constituen­t, en les quals la dreta va perdre el dret de veto. Els xilens tenen davant dues jornades electorals més, les primeres regionals i, finalment, les presidenci­als, al novembre.

“Hi ha una escenari molt favorable per a l’esquerra al país, que va molt més enllà de l’esquerra tradiciona­l xilena”, afirma Fernández de Losada. La victòria de Hassler, que en un parell de mesos ha passat d’absoluta desconegud­a a la cara d’una nova generació política, és un símptoma d’un canvi profund a Xile, país que deixa enrere una Constituci­ó neoliberal dels temps de Pinochet.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain