La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rabat critica la instrument­alització i el paternalis­me del Parlament Europeu

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

El Marroc va reaccionar ahir amb duresa a la condemna del Parlament Europeu pel seu ús dels menors com a arma per a la migració. Era previsible. Va fer el que va poder per frenar-la però no ho va aconseguir, i, una vegada aprovada, va carregar contra el que considera una instrument­alització del Parlament Europeu que contribuei­x a augmentar la tensió. “La instrument­alització del Parlament Europeu en aquesta crisi és contraprod­uent. Lluny de contribuir a la solució, s’emmarca en una lògica d’escalada política a curt termini. Aquesta maniobra, que pretén eludir el debat sobre les raons profundes de la crisi, no enganya ningú”, diu un comunicat del Ministeri d’Afers Exteriors marroquí. La seva tesi és ben sabuda. Es tracta d’una crisi bilateral entre Espanya

i el Marroc, i la Unió Europea no hi hauria de pintar res. Just el contrari del que mantenen Espanya i la UE, i que va quedar ratificat una vegada més a la resolució del Parlament. A més, Rabat defensa la seva política de control de fronteres, afirma que exerceix un paper important per frenar l’entrada a Espanya de migrants en situació irregular i es queixa de patir un paternalis­me que no es mereix. “El Marroc no necessita cap aval en la seva gestió de la migració. L’actitud de professor i alumne ja no funciona. El paternalis­me és un atzucac”, diu el comunicat.

L’Eurocambra va aprovar dijous la condemna al Marroc per una àmplia majoria –397 vots a favor, 85 en contra i 196 abstencion­s–, però l’observació de prop de les posicions permet descobrir que els diputats d’Emmanuel Macron es van desmarcar de la posició majoritàri­a. Entre els 23 diputats francesos de Renew només un va hi votar a favor, mentre que 15 hi van votar en contra i 7 es van abstenir. I això malgrat que la iniciativa de la resolució va venir del seu propi grup, en concret del diputat de Ciutadans Jordi Cañas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain