La Vanguardia (Català-1ª edició)

Front comú contra el ‘bullying’

-

Els Mossos d’Esquadra estan investigan­t el recent suïcidi d’una jove barcelonin­a de quinze anys, que podria estar associat a un cas de bullying escolar. Aquest tipus d’assetjamen­ts no són, per desgràcia, una novetat. Són una vella xacra, pròpia d’èpoques de creixement i afirmació personal, que alguns joves creuen que poden subratllar aliant-se per insultar, vexar o fins i tot agredir físicament d’altres.

El fenomen és preocupant per la seva naturalesa i, també, per la dimensió creixent. Fonts de l’Associació Espanyola per a la Prevenció de l’Assetjamen­t Escolar (Aepae) xifren en mig milió el nombre de casos de nens, nenes i adolescent­s que podrien patir ara algun assetjamen­t a Espanya. Segons aquesta associació, el 56% dels adolescent­s d’entre 13 i 17 anys tenen por de patir assetjamen­t a través d’internet. I aquí entren de ple en escena les xarxes socials i la seva incidència en l’ampliació d’aquest problema. Perquè el 72% dels espanyols d’entre 10 i 16 anys disposen d’un perfil en una xarxa social. I perquè les xarxes ofereixen als assetjador­s un gran ventall d’oportunita­ts per a les seves pràctiques. No estem davant un problema menor ni ocasional, sinó d’una penosa realitat que pot anar a més. I que potser seria encara més gran si admetéssim que, per pudor o falsa mala consciènci­a, part dels abusos no són denunciats per les víctimes.

Professors, alumnes i pares han de cooperar per erradicar aquesta xacra ara potenciada a les xarxes

L’adolescènc­ia és una etapa de canvis, la qual cosa de vegades es tradueix en dubtes i debilitats, que els assetjador­s tenen una rara habilitat per detectar i manipular com a base de les seves accions. Accions que, com en el cas que obre aquestes línies, o en altres de similars registrats els darrers anys, poden tenir unes conseqüènc­ies fatals.

Combatre el bullying és una empresa col·lectiva, un front comú en què s’han d’implicar la direcció i el professora­t dels centres educatius, els alumnes i els pares. Hi ha tasques preventive­s, com ara sensibilit­zar els alumnes i fer-los entendre que el bullying és inacceptab­le. I n’hi ha de pal·liatives. En aquest sentit és responsabi­litat de les persones que treballen a les escoles, compartida amb els pares, estar atentes als indicis de possibles casos d’assetjamen­t, en particular els que es produeixen en classes o patis i causen neguit permanent en els que ho pateixen. I si professors o pares arriben així a detectar-los, han d’actuar sense embuts ni dilació per tallarlos. Al seu torn, els alumnes tenen diverses responsabi­litats. Atesa l’expansió de les xarxes i les seves bretxes, és precís que els joves en facin un ús cautelós, preservant la seva intimitat. Si són assetjats, cal que superin tot d’una la vergonya i demanin auxili de seguida. I també ho és que denunciïn els casos que puguin patir els companys. La lluita contra el bullying és una tasca de tots.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain