La Vanguardia (Català-1ª edició)

El dret a respirar

- Fèlix Riera

En els pròxims anys veurem fer eclosió en les societats modernes nous/ vells debats per guanyar nous drets socials. A conseqüènc­ia de l’emergència climàtica, veurem aflorar la mobilitzac­ió per reclamar el dret inalienabl­e a respirar aire no contaminat.

Els primers passos per avançar cap a una proposta política centrada en el dret a respirar estan promoguts pel món del pensament; no ho fa de forma directa, però si des del punt de vista metafòric, com ho ha anat expressant el filòsof italià Franco Berardi (Bifo) en la publicació de dos llibres El umbral. Crónicas y meditacion­es i Respirare. Caos y poesía. Berardi explica com l’estrangula­ció d’Eric Garner per un policia de Nova York pel simple fet de vendre cigarrets solts, el porta a reviure: “Participar en manifestac­ions que cridaven ‘no puc respirar, no puc respirar’ vol dir alguna cosa especial perquè, de tant en tant, pateixo crisis respiratòr­ies. Però al mateix temps un dia en sortir de casa meva vaig sentir uns crits. Era una manifestac­ió de gent molt jove. La croada dels nens, com en molts llocs del món. La gent es

A la qualitat de l’aire que respirem cal sumar-hi l’asfíxia que senten els ciutadans

manifesta contra l’asfíxia de la humanitat”. El detonant és la mort per asfíxia provocada per la violència policial, com també li va passar a George Floyd, que, abans de morir, va arribar a advertir fins a vint vegades que no podia respirar. Respirar ja no és només un acte involuntar­i en què ningú repara en el dia a dia, sinó un acte de resistènci­a de la societat davant els abusos del poder i dels mecanismes de control establerts pel govern. L’últim gir/metàfora és resultat de la covid, és la falta d’aire que provoca el virus que ens impedeix respirar, que ens ofega.

En un diàleg entre el periodista Lluís Amiguet i el teòleg i antropòleg Xavier Melloni celebrat a CaixaForum, Melloni va proposar als assistents realitzar una bàsica taula d’exercicis de respiració consistent a inspirar i expirar per recobrar el silenci, la calma, el jo interior que ens ha estat arrabassat per una forma de vida on el cos s’ha deixat de percebre.

A la qualitat de l’aire que respirem i la forma en què ho fem cal sumarhi l’asfíxia que senten els ciutadans davant les imposicion­s cada vegada més grans dels estats; el control dels impostos, el control del compliment de les restriccio­ns de mobilitat i el control de l’acomplimen­t d’excessives normes no ens deixen respirar. D’aquí molt poc temps, veurem com els ciutadans, ofegats, es mobilitzen per exigir el dret a respirar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain