La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els inspectors, atents a 6.900 anuncis a internet

-

no se’ns en vagi de les mans, per mantenir-la controlada”.

El volum d’aquesta activitat en veritat està molt lluny dels seus moments de més esplendor. L’agost del 2019, durant l’últim estiu abans que sobrevingu­és tot el que està passant, aquestes xifres eren molt més altes. En aquell moment el portal d’anàlisi de dades Inside Airbnb comptava més de 9.000 habitacion­s a Barcelona. I ara, també segons les dades d’aquest portal, una vegada filtrats els anuncis que no registren cap activitat des de fa mesos, al conegut web de lloguer vacacional s’hi poden trobar anuncis de fins a 3.994 habitacion­s, repartides per tots els racons de la ciutat. Aquestes dades també mostren que ara com ara aquesta oferta presenta una disponibil­itat molt alta, entorn d’un 72,5% –és a dir, estan esperant els turistes amb els braços oberts–, i que un 63,9% dels amfitrions tenen més d’un anunci: molts d’ells també ofereixen altres allotjamen­ts. Alguns amfitrions, que es presenten com una parella molt ben avinguda disposada a compartir la seva llar, ofereixen dotzenes de places.

I els inspectors municipals entenen que les dades d’Inside Airbnb en realitat es queden curtes. Argumenten que la falta d’activitat dels últims mesos no vol dir que els anuncis en qüestió estiguin desactivat­s, que moltes més ofertes d’allotjamen­t continuen penjades a les plataforme­s digitals, que així que la demanda punxi, reservar... “Calculem que a mesura que la demanda creixi es podrien activar fins a 6.900 habitacion­s. Els anuncis continuen allà, penjats a internet”.

Per tot això el govern de l’alcaldessa Ada Colau està decidit a prohibir aquestes activitats. L’executiu municipal entén que són un fre a l’hora de planificar qualsevol política turística, que disparen l’oferta d’allotjamen­ts de la ciutat d’una manera descontrol­ada; tant, que fins i tot poden provocar distorsion­s en el mercat de l’habitatge convencion­al. Els comuns treballen per aprovar la nova regulació al ple municipal els pròxims mesos. Ara és el moment de les negociacio­ns polítiques. La Generalita­t va aprovar

Inside Airbnb xifra en 3.994 les ofertes d’habitacion­s actives els últims mesos

El govern de l’alcaldessa Ada Colau està resolt a prohibir aquestes pràctiques

l’estiu de l’any passat un decret llei que permet el lloguer d’habitacion­s per dies, però va donar als ajuntament­s un any de marge perquè elaboressi­n les seves pròpies normatives. Fonts municipals afirmen que, encara que s’acabi aquest termini, el lloguer d’habitacion­s no ha de quedar liberalitz­at perquè regirà la suspensió de llicències preventiva que va decretar l’Ajuntament de Barcelona l’agost passat.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ??
PERE DURAN / NORD MEDIA
 ?? ÀLEX GARCIA ?? El Gòtic és un dels barris on hi ha més ofertes d’habitacion­s
ÀLEX GARCIA El Gòtic és un dels barris on hi ha més ofertes d’habitacion­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain