La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els saquejador­s de Hásel van promoure el caos per robar

Els detinguts aquesta setmana van aprofitar les protestes de suport al raper per assaltar establimen­ts de luxe de Barcelona

- MAYKA NAVARRO

A partir de la segona jornada d’aldarulls al carrer, avalots i robatoris en comerços assaltats, els detinguts van afavorir el caos en les manifestac­ions de suport al raper Pablo Hasél amb l’única intenció de saquejar botigues i mirar de passar desaperceb­uts. L’estratègia, detallada als atestats que els Mossos d’Esquadra han elaborat per als 18 últims arrestats per pillatge, suma al seu expedient l’acusació per desordres públics.

Els incidents es van repetir des del 16 de febrer, quan els Mossos van arrestar l’activista a Lleida per ordre judicial. La comissaria general d’informació es va encarregar de treballar en els presumptes responsabl­es i instigador­s dels desordres públics i els atemptats contra la policia, mentre que les diferents unitats d’investigac­ió dels Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona es van centrar en els oportunist­es que van aprofitar per saquejar establimen­ts de luxe i que van encoratjar el caos per intentar passar desaperceb­uts.

Per centrar-se en aquesta investigac­ió complexa l’àrea d’investigac­ió criminal dels Mossos de Barcelona va crear un equip d’agents de l’Eixample i de Ciutat Vella per dedicar-se exclusivam­ent a la identifica­ció dels joves que les càmeres de seguretat van immortalit­zar emportant-se roba a dues mans de les botigues de luxe vandalitza­des.

La tasca va ser complicada, perquè la majoria eren menors d’edat i molts no tenien antecedent­s. Els investigad­ors van treballar braç a braç amb la Fiscalia de menors. Es tractava d’identifica­r-los a partir de les imatges i de situar-los.

Els investigad­ors van voler anar un pas més enllà i també van aconseguir ubicar i detenir cinc dels receptador­s dels productes robats. Un dels arrestats es va presentar davant els mossos de paisà amb una bossa de mà de Versace que pretenia vendre per Wallapop, on els policies es van fer passar per interessat­s en la peça. Els receptador­s, majors

Els Mossos tenen identifica­da una vintena de sospitosos més a qui investigue­n per reunir més proves

d’edat, passaran avui a disposició judicial.

La resta de detinguts, el grup dels menors, van ser traslladat­s directamen­t a les dependènci­es de la Fiscalia sense passar per comissaria, i un rere l’altre van quedar en llibertat amb càrrecs.

La investigac­ió no s’ha acabat. El grup creat per a l’ocasió té identifica­ts vint joves més, però sobre els quals es continua treballant per millorar la càrrega de prova als atestats amb què els passaran a disposició judicial una vegada siguin arrestats.

Fa tres anys Jordi Cruz es va plantar a La Fortalesa de Sant Julià de Ramis (Gironès) per portar-hi el restaurant Atempo, que havia nascut a l’hotel barceloní The Mirror, amb una proposta despreocup­ada que no va acabar de triomfar, segurament per les caracterís­tiques del mateix local, i que va tancar. El xef era feliç d’arribar en un lloc espectacul­ar, que ell mateix definia com el somni del seu propietari, Ramon López Vergé, patriarca d’Or Joiers, i que incloïa des d’hotel fins a museu de joies o exposició de l’art estrambòti­c de Quim Hereu, de qui Cruz és fan absolut.

I aquell segon Atempo que va arribar

Es vol difuminar la línia que acostuma a separar la feina de la cuina de la que es du a terme al menjador

amb un menú i una posada en escena més sofisticat­s, al qual Michelin no trigaria a atorgar una estrella, va durar dos anys. Després de la mort del joier, no hi va haver sintonia entre els seus descendent­s i el xef, per la qual cosa Cruz torna ara amb el seu tercer Atempo a Barcelona. Ho fa ocupant un ampli local del seu soci Josep Maria González Simó, situat a tot just uns metres de The Mirror, i vell conegut per la clientela barcelonin­a dels temps en què va allotjar el Gargantua i Pantagruel i de quan tindria com a inquilí Carles Gaig.

Totalment remodelat, confortabl­e, espaiós i amb força vegetació, el nou Atempo (Còrsega, 200) va obrir ahir amb tota l’artilleria i les ganes de convertir-se en un gran restaurant per a una Barcelona desitjosa de mantenir el seu llistó gastronòmi­c i amb la voluntat no només de seduir la clientela sinó també de convèncer els inspectors de Michelin. Hi haurà demanda per a tres establimen­ts d’alta cuina d’un mateix xef a la ciutat, on a Àbac i Angle (tres i dues estrelles) s’hi afegeix el que s’acaba d’incorporar? O serà Jordi Cruz competènci­a de Jordi Cruz? El temps ho dirà, però el xef llança la pregunta: per què no? “Em veig capaç de crear tres propostes diferents”.

Si busquem semblances, les apreciem més entre l’estil d’Abac i Angle que amb la nova casa, on provem elaboracio­ns de La Fortalesa, com la cànula d’alga nori amb salmó curat i soja en textures, la suculenta bullabessa de gamba vermella infusionad­a o l’steak tartare sobre una massa trencada, però també nous plats com el llaminer ou de gruyère amb cebes concentrad­es, tòfona d’estiu i vainilla de Tahití, el correcte mar i muntanya d’aletes de corral amb chorón i escamarlà, l’excel·lent galta de ratlla i espardenye­s amb beurre blanc de calamar i llimona marroquina. Bona feina a la cuina dolça, en què s’estrenen amb el tronc d’alga kombu i yuzu amb galetes caramel·litzades servit dins d’un fals tronc (que tornin els plats), un delicat assortimen­t de formatges en esfera amb compotes que el mateix comensal acosta a unes pompes de mel, i els bunyols de xocolata, boníssims, homenatge a Santi Santamaria. El menú (120 euros), acompanyat d’interessan­ts vins, té la cuina clàssica com a punt de partida, a la qual Cruz i el seu cap de cuina, Iñaki Aldrey, aporten el seu domini tècnic, el gust per les infusions o les salses clàssiques combinades amb el toc de cuina exòtica. Surt França, però ho fan també les bases de la cuina catalana, des de la picada fins al mar i muntanya. L’Atempo, doncs, vol difuminar la línia que separa els equips de cuina i els de sala, que indistinta­ment acaben els plats davant del comensal.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Saqueig en un establimen­t esportiu del passeig de Gràcia durant les protestes per Hásel
CÉSAR RANGEL Saqueig en un establimen­t esportiu del passeig de Gràcia durant les protestes per Hásel
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Cruz al menjador, on cada taula disposa d’un moble auxiliar per enllestir les preparacio­ns
ANA JIMÉNEZ Cruz al menjador, on cada taula disposa d’un moble auxiliar per enllestir les preparacio­ns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain