La Vanguardia (Català-1ª edició)

40 54 35 29

-

Adriana Lima

Iciar Bollaín

Rozalén

Philippe Coutinho

sobre què passa quan ets un nen marieta en un poble, et sents oprimit per un ambient hostil i segons vas creixent et planteges que la salvació, la terra promesa, és l’ambient gai incipient que en aquell moment era el barri de Chueca. I quan arribes per fi allà t’adones que tampoc no és el teu lloc, que tampoc hi encaixes, que és un món que no està fet per a persones grasses, amb ulleres i estudioses. No és que llavors sentis nostàlgia del poble ni de la vida que portava allà, però sí que em vaig trobar tremendame­nt decebut i fins i tot abandonat en un territori en què una cosa de què a casa no es volia parlar.

Parlant de la família. En què s’assembla la mare que interpreta Candela Peña a la seva mare real? Segurament soc injust amb ella però al meu cap de nen la meva mare i la meva relació amb ella era com a la sèrie. Una persona admirada però alhora temuda, que sempre estava trista, enfadada o sobreactua­da.

I el pare que interpreta Carlos Bardem? Per què no li veiem mai la cara a la sèrie?

Vaig tenir molt clar quan vaig començar a redactar els guions que faria un esborramen­t de la figura paterna. En la meva memòria aquella cara no hi és i era important reflectir-ho així. El meu pare significav­a la por constant i representa­va els mateixos valors que el món hostil exterior utilitzava per agredir-me constantme­nt.

A la sèrie també hi veiem quan li van detectar l’esclerosi múltiple.

Sí, va ser quan tenia uns 20 anys. Quan et diagnostiq­uen una malaltia crònica degenerati­va, primer ho negues, vols viure-hi a l’esquena però hi ha un moment en què se t’imposa. Segons han passat els anys hi ha hagut un canvi brutal pel que fa a ser molt conscient que he d’economitza­r i fer només allò de què em vegi capaç i que m’agradi. Amb la pandèmia hem après que cal viure l’essencial, però quan tens mig cos paralitzat això no cal que t’ho plantegis teòricamen­t perquè ja ho vius cada dia.

Com li va afectar en la vida profession­al? A la sèrie veiem que volia ser ‘fashion manager’.

Va canviar el destí de la meva vida perquè va fer plantejar-me què era el que volia realment fer per ser feliç, que era escriure. I malgrat que he acabat sent conegut per les meves aparicions a la televisió, en realitat allà també hi faig d’escriptor perquè explico què penso i escric. En aquest sentit em sembla que la sèrie dona una visió de com de vegades l’adaptació és la millor solució per a la vida.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain