La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Regne Unit primer

Les discrepànc­ies sobre el Brexit segresten la cimera de Cornualla

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

La cimera del G-7 a Cornualla havia de ser una celebració amb magnificèn­cia del final de l’“Amèrica primer” de Trump, però Biden, Macron, Merkel i companyia han ensopegat de morros amb el “Regne Unit primer” de Boris Johnson, que ahir va amenaçar d’incomplir els acords del Brexit i actuar unilateral­ment per impedir els controls duaners a Irlanda del Nord als quals es va comprometr­e al seu dia.

Acorralat pels Estats Units i la Unió Europea, sense escapatòri­a entre els penya-segats de l’Atlàntic d’una banda i el Fisterra anglès (el cap de Land’s End) per l’altre, Johnson va acusar els seus antics socis d’“entendre malament i interpreta­r al peu de la lletra” els pactes subscrits, “ignorar que som un únic país indivisibl­e, un únic territori”, posar impediment­s i no respectar la sobirania del Regne Unit. Tot això davant una audiència internacio­nal, enmig d’una cimera que pretenia promoure la idea del “Regne Unit Global”, però ha estat segrestada pel Brexit.

Johnson, furiós segons fonts de Downing Street, es va sentir com els pioners de l’Oest americà quan les fletxes dels indis els ataquen el carro just quan es troba enmig de la gorja, sense possibilit­at de retrocedir. El president francès Emmanuel Macron va fer que se li indigestés l’esmorzar quan li va advertir clarament al matí que, si no compleix el que es va pactar, la relació bilateral no podrà fer el reset que necessita; abans de dinar, la cancellera alemanya Angela Merkel va recalcar que no és acceptable que un país amb la reputació del Regne Unit incompleix­i descaradam­ent les seves obligacion­s internacio­nals; a les postres, els presidents del Consell Europeu i la Comissió Europea, Charles Michel i Ursula Von der Leyen, van interpreta­r una variació del mateix tema. I per acabar-ho d’adobar, a l’hora del te cadascun dels dirigents continenta­ls va parlar per separat amb el president Biden,

el mestre de la classe, per xerrar-li com de malament s’està portant el primer ministre britànic, i demanar que el cridi a l’ordre. Malgrat les fotos, les rialles, les gràcies i l’aparent bon rotllo, no és el que Johnson volia de la cimera.

Però és un problema que ve de llarg, i ningú no pot acusar Johnson de no haver estat brutalment honest des del principi, quan va advertir que ho volia tot, un Brexit sense haver de pagar cap preu, sortir de la UE però conservar els avantatges econòmics que li reportava la pertinença al club, poder subscriure acords comercials sense haver de pagar tarifes i aranzels. El seu missatge a Cornualla va ser el mateix, que la culpa és de la UE per haver interpreta­t literalmen­t els compromiso­s, igual que és culpa dels líders unionistes d’Irlanda del Nord haver-se cregut la promesa que aquest territori no quedaria esqueixat comercialm­ent de la resta del Regne Unit. No s’ha de ser tan ingenu.

Pretendre que la cimera de Cornualla fos un prodigi d’harmonia era utòpic des del moment en què

Johnson, abans d’arribar a primer ministre, va comparar Macron amb Napoleó, va expressar la seva admiració per Trump, es va preguntar en veu alta si Merkel havia pertangut a la Stasi alemanya, es va burlar dels irlandesos dient que com és que el seu primer ministre de llavors, Leo Varadkar, no es deia Murphy “com tots els seus compatriot­es”, va assenyalar que Barack Obama era “en part kenià”, i que esperava que Hillary Clinton, “aquesta rossa tenyida de llavis sensuals” que li recordava la “infermera sàdica d’un hospital”, no arribés mai a la Casa Blanca. Biden té una relació cordial amb ella.

Malgrat tot això, i la tensió generada pel Brexit i les seves implicacio­ns per a la pau a Irlanda del Nord, els set grans han aconseguit mantenir les formes i treballar en una altra sèrie de temes. Ahir van subscriure l’anomenada Declaració de Carbis Bay, el compromís de combinar recursos perquè no es repeteixi una pandèmia com l’actual, i van avançar en la redacció del text del comunicat conjunt amb què es clourà avui la cimera, amb un interès especial pel que digui respecte a la Xina. Els Estats Units i les potències europees tenen interessos, percepcion­s i necessitat­s diferents en la seva relació amb el gegant asiàtic.

Els dirigents del G-7 van acordar

LA XINA Pla per crear una alternativ­a occidental a les inversions de Pequín en infraestru­ctures

COMPROMÍS La Declaració de Carbis Bay promet impedir com sigui una altra pandèmia

15 20 25 30

 ?? JACK HILL / AP ?? La reina Elisabet conversa amb Joe Biden. Darrere de les rialles hi havia la incomodita­t pel Brexit
JACK HILL / AP La reina Elisabet conversa amb Joe Biden. Darrere de les rialles hi havia la incomodita­t pel Brexit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain