La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin elogia Donald Trump en vigílies de la cimera amb Joe Biden

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Quan falten pocs dies per a la cimera de Ginebra, el president de Rússia, Vladímir Putin, va comparar al seu homòleg dels Estats Units, Joe Biden, amb el seu antecessor a la Casa Blanca, Donald Trump. El cap del Kremlin, les simpaties del qual per Trump són de sobres conegudes, va elogiar el republicà i va dir que és una persona “extraordin­ària”. “Fins i tot ara crec que l’expresiden­t Trump és un extraordin­ari individu, un individu amb talent”, va assenyalar Putin durant una entrevista al canal de televisió nord-americà NBC. Sense aquestes qualitats, va afegir, no hauria arribat a la presidènci­a dels Estats Units. “És un home brillant. Et pot agradar o no. Però no procedia de l’establishm­ent dels EUA, no havia format part de la política important abans. Així que agradi o no, això és un fet”.

Al contrari, Biden és “radicalmen­t diferent, perquè el president Biden és un home de carrera. Ha passat virtualmen­t tota la seva edat adulta en política”, va assenyalar el mandatari rus.

Durant l’entrevista, que es va emetre divendres a la nit, el president rus va reconèixer que les relacions entre els dos països es troben actualment en el seu punt més baix. “Tenim una relació bilateral que s’ha deteriorat fins al seu punt més baix en els últims anys”, va constatar Putin.

La calma de Biden, en comparació amb Trump, podria ajudar a millorar les relacions entre Washington i Moscou. “La meva gran esperança és que sí. Hi ha molts avantatges i molts desavantat­ges, però no moviments impulsius per part de l’actual president”, va dir Putin. Putin i Biden ja s’han reunit en ocasions anteriors. Una d’aquestes vegades va ser el 2011, quan Joe Biden era vicepresid­ent amb Barack Obama. La reunió de Ginebra, tot i això, serà el primer cara a cara entre tots dos des que Biden va prendre possessió com a president dels Estats Units el gener passat.

La reunió es produeix en un moment en què les males relacions s’han tensat fins i tot més a causa de diversos assumptes, com els ciberatacs contra els Estats Units des de territori rus, l’augment de la tensió a la frontera ucraïnesa o la detenció de l’opositor rus Aleksei Navalni.

A més, al març Biden es va mostrar d’acord en una entrevista televisiva a ABC News amb qualificar Putin d’“assassí”.

Preguntat per l’episodi, Putin va dir que havia sentit dotzenes de vegades acusacions semblants. “No és una cosa que em preocupi ni el més mínim”, va assegurar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain