La Vanguardia (Català-1ª edició)

El reformisme iranià, davant l’abisme

El moviment pateix el corró del règim i ha perdut la confiança de l’electorat en aquestes presidenci­als

- CATALINA GÓMEZ Teheran. Servei especial

De sobte els carrers es van omplir amb cartells en els quals Hassan Rohani, llavors un clergue moderat poc conegut entre els joves, apareixia acompanyat dels expresiden­ts Haiximi Rafsandjan­i i Muhammad Khatami. Faltava només una setmana per a les eleccions presidenci­als del 2013 i fins aquell moment la Maryam tenia decidit no votar. Jahavia tingut una desil·lusió quatre anys abans quan Mahmud Ahmadineja­d va ser reelegit malgrat que milions de persones s’havien bolcat a donar suport al candidat reformista Mir Hussein Mussavi. Com molts, no va acceptar el resultat i va sortir als carrers a protestar.

“Em va sorprendre la capacitat de convocatòr­ia dels dos expresiden­ts, que van fer que molts canviéssim d’opinió i votéssim per Rohani fins i tot sabent que no era reformista”, diu la Maryam, de 30 anys, que aquesta vegada sí que està convençuda que no votarà. El seu desencant amb la política transcende­ix els resultats del govern sortint.

El problema amb el moviment reformista, que va mobilitzar milions d’iranians en la dècada dels noranta amb l’aparició del president Jatami, és que avui està en un atzucac. D’una banda, aquest gran sector de l’electorat que els donava suport sembla haver deixat de confiar en ells, i per un altre, el Consell de Guardians va camí d’eliminar-los totalment de l’anomenat sistema democràtic iranià.

Com ja va succeir en les eleccions parlamentà­ries de l’any passat, aquesta controvert­ida junta de 12 experts en llei islàmica –la meitat clergues– ha desqualifi­cat la majoria de noms provinents d’aquest sector polític, que defensa que les reformes han de venir de l’interior del sistema. Dels set candidats aprovats per a les presidenci­als d’aquest divendres 18 de juny, cinc són conservado­rs radicals, un és moderat i només un és reformista, encara que de molt baix perfil.

“Han comès errors estratègic­s i s’han allunyat de l’electorat, que era la seva fortalesa”, explica Mehdi Mahmodian, un activista reformista que va passar gairebé una dècada a la presó. “Si tinguessin la confiança de la gent, el sistema no hauria pogut eliminar-los tan fàcilment”. Creu que el gran risc que corre el reformisme és tornar-se irrellevan­t. Les noves generacion­s demanen respostes més radicals per reformar el sistema però xoquen amb polítics reformiste­s cada dia més conservado­rs i envellits.

La ruptura va quedar en evidència en les protestes de finals del 2017 en les quals per primera vegada es va sentir l’eslògan: “Reformiste­s i radicals, el joc s’ha acabat”. El mateix es va sentir en les mobilitzac­ions de novembre del 2019, de les quals els reformiste­s van preferir quedar-se al marge. Alguns fins i tot les van condemnar. No van diferencia­r entre aquells que van utilitzar la violència i la gran massa que protestava per l’abandoname­nt i la situació econòmica. Segons Anmistia Internacio­nal, més de 300 persones van morir a causa de la repressió de l’Estat.

Per a la periodista Reihane Tabatabaei, un dels errors va ser donar suport a Rohani, un clergue procedent de les entranyes del sistema que no tenia cap compromís amb el moviment i que acaba el seu govern amb la popularita­t per terra. “No dic que els reformiste­s no en siguin culpables, però sempre van ser minoria al gabinet de ministres i es van quedar callats per no debilitar el govern”, explica Tabatabaei, que com tots els entrevista­ts per a aquest article ha passat per presó pel seu activisme.

Només un dels set candidats aprovats per a les eleccions de divendres és reformista, i de molt baix perfil

El periodista Ahmad Zeidabadi, guanyador del premi de llibertat de premsa de la Unesco el 2011, argumenta que els reformiste­s estan envoltats de contradicc­ions. “Volen representa­r la gent insatisfet­a que demana democràcia i llibertat, però alhora busquen governar i assumir el control d’institucio­ns sense tenir el control real”, diu. Aquest xoc va quedar en evidència durant el govern de Khatami, que va denunciar que no havia pogut fer reformes perquè l’anomenat Meydun (el sistema) no l’hi va permetre. Fa anys Khatami va caure en desgràcia davant el líder suprem i els mitjans tenen prohibit publicar la seva imatge.

El mateix argument ha estat plantejat pel govern de Rohani. Aquests fets han confirmat la creença de molts iranians que el president no té rellevànci­a. El veritable poder és en un altre lloc. “Les promeses no poden ser complertes i això fa que la gent sigui pessimista”, diu Zeidabadi. Un dels errors, argumenta, és no haver trobat una figura nova que aconseguei­xi recollir el llistó de Khatami.

Hi ha els qui encara veuen el futur del reformisme amb optimisme. L’exvicepres­ident Muhammad Abtahi creu que, si es confirma la baixa participac­ió que anticipen les enquestes, pot ser una fortalesa per al moviment en eleccions pròximes. El sistema confirmari­a novament que la presència de candidats d’aquest corrent és necessària. Fins avui l’estratègia de gran part del reformisme és no donar suport a cap candidat, però això sempre pot canviar en les últimes hores.

“La societat no és lluny de les reformes sinó del sistema”, conclou Abtahi.

 ?? AYOUB GHADERI / AP ?? El conservado­r Raisi és favorit
AYOUB GHADERI / AP El conservado­r Raisi és favorit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain