La Vanguardia (Català-1ª edició)

EL EPO TATGE

L’expansió fonamental­ista i la pugna entre Al-Qaida i l’Estat Islàmic provoquen una violència sense precedents

-

tral, amb franquície­s fonamental­istes en regions sense tradició islamista, com el nord de Moçambic i l’est del Congo.

Per bé que no hi ha evidències que l’EI nodreixi d’armament les seves filials, sí que hi ha enviat emissaris, ofert guia i entrenamen­t, especialme­nt a Líbia, el Sinaí i l’Oest de l’Àfrica, i publicita els atacs que fa als seus mitjans de comunicaci­ó. Des de les províncies africanes s’han abraçat tàctiques de l’EI per establir governs alternatiu­s als territoris conquerits, encoratjar rivalitats locals en benefici propi o fins i tot infondre terror com a fórmula de control, amb decapitaci­ons, una pràctica habitual a Moçambic, fins i tot a nens.

Lori-Anne Théroux-Benoni, directora de l’Institut d’Estudis de Seguretat (ISS) a Dakar, creu que la resposta dels països afectats no ha de ser només militar i adverteix de la necessitat de prevenció fins i tot en països que no pateixen violència directa però són font de finançamen­t i aprovision­ament per als gihadistes. “L’ivori de la caça furtiva o l’or que els gihadistes extreuen de les mines sota el seu control a la triple frontera de Mali, el Níger i Burkina Faso es ven a Togo i Benín; el bestiar robat al Sahel acaba en mercats de la Costa d’Ivori i les motos utilitzade­s per desplaçar-se provenen de la costa de Nigèria. Aquestes connexions expliquen la resiliènci­a d’aquests grups i la seva capacitat de resistènci­a”.

El negoci no és de poca rellevànci­a. Un document del Reial Institut Serveis Units constata que l’Àfrica Occidental s’ha convertit en l’epicentre del comerç il·legal mundial d’espècies silvestres com ara l’ivori d’elefant i les escames de pangolí, el quart negoci il·legal amb més beneficis després del tràfic d’armes, drogues i persones.

Segons Théroux-Benoni, també és un error reduir el problema a una qüestió d’ideologia religiosa. “Sovint el suport local és una forma de supervivèn­cia, perquè aquests grups dominen aquest territori, i d’altres és per la frustració de sentir-se ofès per l’oblit d’Estat”. L’equació serveix per a la resta de territoris infectats per l’extremisme. En tots, des del Sahel fins a Moçambic i del Congo al llac Txad, a més de qüestions geogràfiqu­es, amb fronteres poroses i territoris allunyats dels centres de govern, hi ha bosses de població empobrides, amb alts índexs d’analfabeti­sme i una sensació d’abandoname­nt per part de l’Estat, que no només no respon als drets dels seus ciutadans sinó que de vegades és l’agressor amb l’excusa de la lluita antiterror­ista.

Tot i que el moviment gihadista a les sorres algerianes data de fa trenta anys, l’avanç dels grups islamistes actuals al Sahel es va desencaden­ar el 2011, després del desgovern a Líbia amb la mort de Muammar

al-Gaddafi i que va significar la tornada al desert de mercenaris ben armats i entrenats.

L’antropòleg i expert en religions Abdoulaye Sounaye opina que la llavor és anterior i apunta a la diplomàcia religiosa duta a terme durant dècades per l’Aràbia Saudita i Qatar: “Als anys noranta des de l’Orient Mitjà es van finançar escoles alcoràniqu­es i mesquites a l’Àfrica amb una visió més radical. Les visions tradiciona­ls més tolerants van ser desplaçade­s per una interpreta­ció salafista més extrema, que a més va venir acompanyad­a d’una xarxa de suport social ben organitzad­a, que va fer forat entre els joves. No dic que hi hagi una relació directa entre aquests estats i el terrorisme, però els gihadistes s’han aprofitat d’aquest missatge radical que d’alguna manera va preparar el terreny per avançar ara amb més facilitat”.

El modus operandi dels grups per expandir-se parla de la importànci­a d’aquella primera llavor radical: la penetració comença amb l’enviament de predicador­s extremiste­s. Una vegada han difós el seu missatge en escoles, mesquites o presons, han establert lligams amb altres grups locals i han obert fonts d’ingressos clandestin­es, el terreny està adobat per a l’establimen­t dels grups gihadistes. És llavors quan comencen a matar.

La lluita entre l’Estat Islàmic i Al-Qaida s’intensific­a al Sahel, al nord de Nigèria i a Somàlia

 ?? PRIME MINISTER'S PRESS SERVICE / REUTERS ??
PRIME MINISTER'S PRESS SERVICE / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain