La Vanguardia (Català-1ª edició)

La resplendor i l’ocàs

- ANÀLISI

Carlos Mármol

Al’epíleg del seu Juan Belmonte, matador de toros, Manuel Chaves Nogales deixa escrita per a la posteritat –posada en boca del torero del carrer Feria– una frase carregada de drama i d’esperança: “La veritat és que jo he nascut aquest matí”. Tot el sentit de la fragilitat de l’existència està enclòs en aquesta combinació única de nou paraules. Incloses les grandeses i la misèria de la política. Les primàries que enfronten aquest diumenge Susana Díaz –La seva Peroníssim­a (reducta)– i Juan Espadas –l’ambaixador de Ferraz– s’haurien de llegir en funció d’aquest succint però poderós enunciat de significat ambigu. Algú (re)neixerà avui. I per tant, com cantava Bob Dylan, algú morirà (políticame­nt). És la inevitable simetria dels oposats. Cada cosa engendra la seva contrària. No hi ha Yin sense Yang.

Precisamen­t la incògnita principal del duel consisteix a saber qui ocuparà un lloc i qui l’altre, de la mateixa manera que en les defuncions un és el finat i tots els altres els agraïts dolençosos que sospirem i donem gràcies per no ser –per aquesta vegada– els protagonis­tes de l’enterramen­t. Des del primer dia, atès el plantejame­nt amb què Ferraz va avançar aquestes eleccions, distancian­tles sis mesos de l’hora de la successió orgànica, tothom ha pensat en aquesta equació en clau personal. Díaz mor matant o sobreviu. Espadas perd l’alcaldia de Sevilla o és elevat als altars i inaugura un nou temps. Hi ha una altra formulació: Ella ressuscita i li obre una via d’aigua al sanchisme, encara formalment hegemònic. Fins i tot una quarta versió: el president del Govern es cobra el cap de qui va forçar la seva substituci­ó (i el converteix en un màrtir per a les bases) després del famós cuartelazo del setembre del 2016, quan el plantejame­nt del Nus PSOE –per dir-ho a manera d’Enric Juliana– va quedar esbossat però ni de bon tros resolt.

El que ningú no s’ha preguntat, més enllà de la retòrica, és si els protagonis­tes d’aquesta batalla poden ser d’altres. Per exemple: conceptes, en lloc de persones. La història i la seva imitació. I si el que es dirimís aquí fos el final del PSOE tradiciona­l i la consolidac­ió del socialisme postmodern? I si la cruïlla degenerés en la impossibil­itat que torni a governar Andalusia l’organitzac­ió política que va alimentar gràcies a l’autonomia generacion­s de successive­s sagues familiars? Les tragèdies són individual­s; els drames, col·lectius. Amb independèn­cia del nom que al final prevalgui, aquestes primàries no resoldran ni la renovació dels socialiste­s andalusos –atès el perfil anàleg dels oponents i com d’ajustada que es presumeix la batalla– ni tampoc garanteixe­n la reconquest­a del Quirinale. Són, com escriu Chaves Nogales al seu llibre prodigiós, un ocàs amb resplendor d’aurora que a un li procura el miratge d’acabar com va començar i a l’altre la il·lusió que comença ara.

Algú (re)neixerà avui. I per tant, com cantava Bob Dylan, algú morirà (políticame­nt)

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain