La Vanguardia (Català-1ª edició)

Belarra substituei­x Iglesias a Podem amb un lideratge més suau

La nova dirigent vol emprar un to menys èpic i un poder més distribuït

- PEDRO VALLÍN

Era perceptibl­e la decepció d’una part de les bases de Podem ahir a l’auditori Paco de Lucía d’Alcorcón davant l’aposta política de l’oficialism­e, que hauria d’arrasar en les votacions d’avui de la IV Assemblea Ciutadana Estatal, perquè impugna i rectifica el model de gestió conegut. No era estrany sentir expression­s d’orfandat, no només per l’absència de Pablo Iglesias sinó també perquè l’oferta que ha de ser guanyadora, la de l’oficialita­t, ni vol ni aspira a suplir la pugnacitat del carismàtic líder fundador.

Ione Belarra proposa al partit fer-se gran i prescindir d’un pare. La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, aspirant a la secretaria general, no anhela reemplaçar a Iglesias com a referent de Podem sinó, ben al contrari, a diluir el seu comandamen­t en un lideratge coral i femení, i alhora distribuir la potència de tracció de Podem en dos sentits: el personal, mitjançant un lideratge coral en el qual no és menor la transcendè­ncia de la figura de la vicepresid­enta Yolanda Díaz com a eventual cap de llista; i l’orgànic, en el qual Belarra insisteix en una feminitzac­ió del govern polític on es dilueix el discurs performati­u del líder a favor d’una coralitat que també té una plasmació territoria­l, mitjançant la incorporac­ió al pont de comandamen­t de la seva candidatur­a de lideratges territoria­ls.

Es tracta de ser sinceramen­t confederal­s per empènyer un futur confederal del país. Podem pretén fer-se menys vertical i menys viril (la gosadia, de vegades suïcida, de l’anterior secretari general va ser senya d’identitat d’un lustre i segurament la condició de possibilit­at de supervivèn­cia del projecte en les pitjors hores) i això no només té conseqüènc­ies en l’arquitectu­ra de la candidatur­a de Belarra, que tracta de regatejar el focus zenital que la il·lumina, sinó que té trascendèn­cia aigües avall en la praxi política i, aquí sí, el projecte és plenament coherent amb el llegat d’Iglesias: Belarra, que actua sota el paraigua d’una eventual candidatur­a de Díaz, llançava ahir, des de l’assolat auditori Paco de Lucía d’Alcorcón, una oferta política menys pop i melodramàt­ica que les anteriors assemblees de Podem.

A efectes territoria­ls, aquest gir té un correlat en el posicionam­ent de Podem respecte a les tensions territoria­ls del país. Al document polític de Belarra, la plurinacio­nalitat apareix diluïda en un marc de pluricultu­ralitat i tensions materials en el qual tan respectabl­es són les aspiracion­s territoria­ls identitàri­es com el greuge històric de l’Espanya rural i de les ciutats de mida mitjana, depredades pel disseny radial del país i pel dúmping fiscal del Turbomadri­d.

En la proposta política de Belarra, contra la que no s’ha presentat cap alternativ­a de pes –més enllà de l’aventureri­sme habitual de tot congrés polític, en aquest cas plasmat en vells i irats coneguts dels congressos de Podem–, la mirada està centrada en l’immediat i aquesta correcció de la verticalit­at, encara que sembli un sarcasme, consisteix a consolidar la línia traçada per Iglesias quant a la relació amb diferents partits d’ancoratge territoria­l i de naturalesa independen­tista o no –d’ERC i EH-Bildu a BNG, Nova Canària o Terol Existeix–: incorporar-los a la direcció d’Estat, és a dir, a l’estabilita­t de la legislatur­a i el full de ruta legislatiu. El col·lapse electoral i estructura­l de Ciutadans solidifica l’aposta política d’Iglesias respecte al que ell va anomenar “el bloc històric”, i Belarra està convençuda de consolidar aquest camí.

Mentre ahir alguna de les candidatur­es alternativ­es, sota un sol immiserico­rdiós que rostia les grades, defensava una tornada a la puresa antisistem­a original, Belarra i el seu equip defensaven un projecte possibilis­ta i poc erotitzant –el pragmatism­e habitualme­nt manca d’èpica i de banda sonora– que, en el cas català, es plasmarà en una posició sobre la solució territoria­l basada en la mesura possible i no tant en el que seria desitjable. Podem, que ha deixat d’insistir en l’autodeterm­inació als seus documents polítics, aspira a l’èxit de la taula de negociació Espanya-Catalunya, i per això posarà l’accent al camí, en lloc de fer-ho en l’eventual destinació.

El partit vol trencar una estructura orgànica centrada en excés en la política madrilenya

Fonts de la direcció subratllen aquesta elusió de l’èpica en la posició política de Podem: es tracta que en les primeres reunions de la taula la cura es posi en el diagnòstic just de la situació i al catàleg de solucions disponible­s, i no tant en una tensió entre les solucions concretes a què cada part aspiri. La desil·lusió que proposa Podem per a l’acció política futura gira entorn de l’edat adulta, aquell punt en què l’eròtica de la batalla i l’èpica del lideratge són atributs de l’adolescènc­ia que inspiren principis però no són operatius per a la política real. Aquest bany de realitat posthomèri­c es comptabili­tzarà avui en vots.

 ?? DANI DUCH ?? Noelia Vera i Ione Belarra, ahir a Alcorcón
DANI DUCH Noelia Vera i Ione Belarra, ahir a Alcorcón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain