La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Congrés dels EUA frena les promeses de Trump al Marroc

Els demòcrates bloquegen l’obertura del consolat al Sàhara i la venda de drons

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Sobre el paper no ha canviat res pel que fa a les promeses que els Estats Units van fer al Marroc durant la recta final del mandat de Donald Trump a canvi de la normalitza­ció de les relacions amb Israel. Però la realitat de portes endins és que el suport de Washington a Rabat té moltes més fissures de les que pot semblar.

La comissió d’Exteriors de la Cambra de Representa­nts, controlada pels demòcrates, manté bloquejade­s des de fa uns quants mesos dues iniciative­s clau contingude­s en l’acord pel qual el Marroc va veure sobtadamen­t culminada la seva vella aspiració del reconeixem­ent de la seva sobirania sobre el Sàhara Occidental: l’obertura d’un consolat dels Estats

Units al disputat territori, subordinat a Rabat, i la venda de drons armats MQ-9B al regne alauita, segons han confirmat a La Vanguardia fonts del Congrés.

Malgrat el suport general del Capitoli als acords d’Abraham impulsats per Trump entre Israel i diferents països àrabs, el caràcter transaccio­nal de molts d’aquests pactes, sovint acompanyat­s de vendes d’armes, va causar inquietud des del primer moment entre els legislador­s. Amb l’arribada de Joe Biden a la Casa Blanca, aquest malestar es va traduir en accions concretes en el cas del Marroc per intentar mitigar-ne les conseqüènc­ies.

L’obertura d’un consolat dels Estats Units a Dakhla, al Sàhara Occidental, equivaldri­a a la realitzaci­ó pràctica del seu reconeixem­ent a la sobirania marroquina i engegar en orris les aspiracion­s dels sahrauís d’aconseguir una solució negociada en el marc de les Nacions Unides. A finals de desembre l’ambaixador dels EUA, David Fisher, va visitar el port de Dakhla, situat 1.440 quilòmetre­s al sud de Rabat, per inaugurar una oficina diplomàtic­a virtual a la ciutat i anunciar el començamen­t dels tràmits per construir-ne la versió física. Tot i això, la comissió d’Exteriors del Congrés dubta de la necessitat d’aquest consolat en un lloc amb tan poca activitat i sospita que el seu únic objectiu seria existir i confirmar la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental. El bloqueig implica que, legalment, el Departamen­t d’Estat no pot prendre decisions financeres ni operaciona­ls per tirar endavant el pla. Passa el mateix amb la promesa de Trump al rei Mohamed

VI de vendre-li drons MQ9B, una tecnologia molt avançada i letal que ara mateix no creuen que s’hagi de facilitar al Marroc.

El bloqueig d’aquestes iniciative­s al Congrés no havia sortit a la llum fins ara, però el cert és que fa gairebé cinc mesos que estan paralitzad­es i el Departamen­t d’Estat no ha fet passos per provar d’esquivar-lo o negociar un compromís amb els congressis­tes. Els demòcrates se senten còmodes amb aquesta situació, però alguns reclamen que es distanciï de manera més clara d’aquests pactes. Al febrer 27 senadors van escriure una carta al president Biden en què li demanen explícitam­ent que revoquin el reconeixem­ent de la sobirania marroquina sobre el Sàhara. Entre els signants no només hi havia demòcrates, sinó també republican­s.

El Departamen­t d’Estat va expressar aquesta setmana la seva incomodita­t amb la percepció que hi ha continuïta­t respecte a les polítiques de l’Administra­ció anterior a la regió del Magrib i l’Orient Mitjà en general. Hi ha “algunes diferèncie­s importants i molt profundes”, va dir el seu portaveu, Ned Price, responent a preguntes d’aquest diari. Ara com ara hi està

Biden no ha fet res per esquivar el bloqueig i aparca de facto les intencions de l’anterior president

havent “consultes privades entre les parts sobre com es pot frenar la violència i arribar a una solució duradora”, va assenyalar.

La insistènci­a en una solució negociada entre les parts suposa, a la pràctica, desmarcar-se de la proclamaci­ó de Trump, un gir històric en la posició dels Estats Units que malgrat això cap altre país del món no va seguir. La comissió d’Exteriors de la Cambra de Representa­nts del Congrés ha demanat al Departamen­t d’Estat que l’informi abans del juliol sobre la marxa dels contactes en el marc de les Nacions Unides per reactivar les negociacio­ns. “Hi ha preocupaci­ó per l’impacte de les polítiques de Donald Trump i estem implicats activament amb el president Joe Biden de cara als pròxims passos”, diuen a La Vanguardia fonts del Congrés.

 ?? ALVARO BARRIENTOS / AP ?? Un grup de dones sahrauís s’han manifestat aquesta setmana a la platja de la Concha
ALVARO BARRIENTOS / AP Un grup de dones sahrauís s’han manifestat aquesta setmana a la platja de la Concha

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain