La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC demana confiança als seus

Hi ha votants que rebutgen els indults, però el partit creu que els podran convèncer

- LUIS B. GARCÍA

Salvador Illa es va passejar aquesta setmana amb Jaume Collboni pel barri del Carmel de Barcelona i entre salutacion­s als veïns va topar amb dos que el van deixar inquiet. Un d’ells era militant socialista, i tots dos li van mostrar la seva oposició als indults. El líder de l’oposició els va mirar de convèncer, però el tràngol dibuixa bé la controvèrs­ia a què s’enfronta el PSC, a més del PSOE, amb una decisió que pot ser impopular.

Illa demana als reticents amb els indults un vot de “confiança” en el Govern espanyol. El cert és que el dia que Miquel Iceta va parlar per primera vegada d’aquesta mesura de gràcia en la campanya dels comicis del 21-D del 2017 el PSOE no va tenir més opció que desmarcars­e’n –“És la seva opinió”, deien–.

El que havia començat sent una campanya prometedor­a per al PSC va acabar amb un resultat minvat. Al partit calculen que la proposta els va fer deixar de guanyar 100.000 vots –tres escons–, que se’n van anar a Ciutadans.

Al PSC li ha costat anys de recuperar bona part del vot que va migrar al partit taronja. El cert és que Illa va evitar disparar-se un altre tret al peu en la campanya del 14-F com va fer Iceta i va evitar parlar dels indults fins que Sánchez va obrir la veda.

Les reticèncie­s existeixen sobretot entre els votants i tenen el seu reflex a les enquestes, que alerten del perjudici que pot suposar la mesura de gràcia. Tot i així, al partit català desdenyen els costos que pugui comportar perquè el calendari és clar, sense cites electorals properes, i creuen que l’opinió general “s’està començant a decantar a favor dels indults”. “Òbviament, la decisió segur que té costos” per al PSC, “però potser més per al PSOE”, admeten els consultats. Es pot veure a les enquestes: en la del maig, de La Vanguardia, la meitat dels votants del PSC no compartien la decisió. El Españolva revelar en un altre sondeig que un 72% dels votants del PSOE estan en contra dels indults.

Tot i així, a l’organitzac­ió del partit català diferencia entre el que opinen els militants i els votants. “Hi ha menys debat entre els militants, on el suport és molt majoritari, que entre els votants”, sostenen. Així, ni tan sols a la federació del Baix Llobregat veuen una resistènci­a, i a l’hora de parlar del votant se’n minimitza el cost, perquè “no ha estat mai un secret que el socialisme estava per això”, i a les eleccions del 14-F “la gent sabia que estàvem per la feina”, al·leguen. Malgrat que l’abast del cost entre votants és incert, les reticèncie­s s’assenten en una hemeroteca que mostra que Sánchez ha passat de prometre penalitzar els referèndum­s i garantir el “compliment íntegre” de la decisió judicial del Suprem a demanar “comprensió i magnanimit­at” a la societat. D’això se serveix la dreta, que tanmateix deixa poc marge a veus crítiques com les dels barons socialiste­s. Entre ells també hi ha un gir, com van evidenciar aquesta setmana el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, i l’expresiden­t Felipe González, que ha acabat consideran­t-ho “saludable” després de reclamar “condicions” a canvi.

Si algú reclama garanties, no n’hi ha, però la carta de Junqueras en què aparca la unilateral­itat s’entén en aquesta via, i el fet que els indults siguin limitats i reversible­s ja suposa posar condicions.

Entre els votants recelosos ressona el lema “Ho tornarem a fer”, però al PSC el redueixen a simple “retòrica”. El vicepresid­ent del Govern, Jordi Puigneró, venia a confirmar que l’espasa és a la beina a la seva entrevista a La Vanguardia, en què explicava que “tornar-ho a fer significa que no accepten “una solució imposada” i que “intentarem arribar a un acord”, si bé va advertir que “si l’altra part no es mou ja sabem el que podem fer i quines són les conseqüènc­ies”. El risc per als socialiste­s existeix, perquè si realment ho tornen a fer admeten que Sánchez i tot el PSOE estarà al caire de l’abisme. Però llavors no hi tornarà a haver indults, avisen, i “si de debò vols donar una oportunita­t al diàleg...”. En canvi, entre dirigents i militants del PSC es combrega sense desordre amb la mesura. El responsabl­e d’una federació important del partit assegura que s’esperava trobar més oposició interna als indults, però més enllà de la lògica preocupaci­ó pels costos electorals que pot provocar entre els seus quadres només va topar amb una persona que s’hi va mostrar radicalmen­t en contra.

Argumenta que convèncer de les virtuts de la mesura no està sent difícil, ja que “ajuda molt” que el sector més recalcitra­nt de l’independen­tisme s’hi posi en contra, perquè “la gent acaba fent una mena de contrast” i dedueixen que si hi estan en contra deu ser perquè té alguna virtut. A més d’afavorir el “retrobamen­t”, al PSC afirmen que els indults permeten obrir una fractura entre els independen­tistes. Interpreta així la rèplica de Jordi Sànchez a la carta de Junqueras.

“Això a qui més fastigueja és a l’independen­tisme; els divideix. Fins i tot al si d’ERC provoca divisió”, interpreta un diputat socialista del Congrés, que recorda que “s’indulta a qui ha acabat sotmès a la llei espanyola”.

Al PSC asseguren que no practiquen una tasca interna estructura­da de pedagogia, sinó que els quadres intermedis o locals s’encarregue­n de parlar amb els que no ho veuen clar.

“Tampoc no evangelitz­em”, assegura un altre responsabl­e, que valora el fet que el PSC ha adquirit autodiscip­lina sense necessitat que ningú no n’imposi, al contrari que en èpoques no gaire llunyanes, quan va esclatar el procés.

Entre la militància, tot i que n’hi ha que dubten, la majoria accepten la decisió de Pedro Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain