La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dona i lleó

- Antoni Puigverd

Versalles va començar com a petit relais per a les caceres reials. Amb el temps, es va anar engrandint fins a esdevenir un formidable conjunt arquitectò­nic, reflex d’aquell rei Lluís XIV que, de jovenet, es comparava amb el sol. La capella és un dels edificis més bonics d’aquell conjunt barroc. Externamen­t, té estampa gòtica. Però per dins anticipa el neoclassic­isme gràcies a la potent columnata, inspirada en els temples grecs.

Lluís XV, que va heretar el palau després de la llarga regència del duc d’Orleans, va fer modernitza­r les instal·lacions del seu besavi. Per al vestíbul de la capella, van ser encarregad­es a l’escultor Jacques Bousseau dues escultures de caràcter al·legòric. Una d’elles representa la magnanimit­at: una dona amb la mirada elevada i el ceptre del poder a la mà dreta, mentre obre l’esquerra com si convidés els que l’envolten a fer camí amb ella. Als peus de la dona, un lleó, símbol de la

Abandonar el vici del conflicte per assolir la virtut de la col·laboració

força i grandesa d’ànim. Les urpes de l’animal reposen damunt un corn de l’abundància, que simbolitza el fruit de la magnanimit­at. Fins els monarques absoluts idealitzav­en aquesta virtut que sintetitza diversos significat­s: la grandesa d’esperit i l’heroisme; però també l’empatia i la pietat. Segons l’escriptor catòlic C.S. Lewis, la magnanimit­at és l’expressió del lligam entre el cor i la raó. És la virtut que apel·la a l’indult dels líders independen­tistes severament condemnats.

La magnanimit­at està relacionad­a amb el perdó. Cèsar va perdonar els seus grans enemics, no per generosita­t ni per covardia, sinó per afavorir la fortalesa de Roma. Alfons el Magnànim, el nostre rei renaixenti­sta, va combinar el discurs humanista i l’acció política per equilibrar les necessitat­s contradict­òries dels seus regnes i, sobretot, per ser admès com a italià pels napolitans que inicialmen­t el veien com un invasor.

La magnanimit­at de l’indult és, doncs, un gest d’obertura i empatia, que implica seguretat en la força de l’Estat, així com compressió de les raons dels vençuts empresonat­s. L’objectiu d’aquest gest magnànim és buscar un objectiu superior que doni com a fruit el corn de l’abundància. La magnanimit­at ajuda a sortir dels laberints de la crispació. Anima a treballar d’una vegada per un futur digne basat en la grandesa d’ànim i la reconcilia­ció. Mentre uns es manifesten apel·lant a la inflexibil­itat, que és reductora, excloent i germana del fonamental­isme, l’indult reforça la possibilit­at d’abandonar el vici del conflicte per assolir la virtut de la col·laboració.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain