La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Festina lente’

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Antoni Trilla Hospital Clínic-Universita­t de Barcelona-ISGlobal

La traducció d’aquesta frase llatina atribuïda a l’emperador August és ‘afanya’t a poc a poc’. Al refranyer català hi ha una expressió equivalent: Vesteix-me a poc a poc, que tinc pressa.

La situació epidemiolò­gica és bona, però no excel·lent. Hi ha contagis i casos nous cada dia, hi ha ingressos hospitalar­is, hi ha pacients a les ucis per la Covid-19 i hi ha pacients amb símptomes persistent­s de la Covid-19. No vulguem córrer més del compte.

Les taxes de vacunació continuen pujant cada dia. A Catalunya, un 42% de la població ha rebut almenys una dosi de vacuna i un 25%, la pauta sencera. Molt bones notícies (versió got mig ple). A Catalunya, un 58% de la població no ha rebut cap dosi de vacuna i un 75% no ha rebut la pauta sencera. No tan bones notícies (versió got mig buit). Resultat net: una bona part de la població (la de més risc de patir formes greus de Covid-19) està protegida, però

Esteu pensant en una destinació per a les vacances? Aquest any, al marge de la disponibil­itat econòmica i temporal, el viatge es veu condiciona­t per les restriccio­ns que aplica cada país amb motiu de la pandèmia. Les possibilit­ats han quedat molt limitades, especialme­nt pel que fa als viatges interconti­nentals, i el món ha quedat dividit en tres blocs: els països vetats per al turisme espanyol, que represente­n el grup majoritari; els que apliquen restriccio­ns d’entrada; i una minoria que manté les portes totalment obertes i no exigeix cap requisit sanitari.

El sector turístic nacional espera que el marc de restriccio­ns internacio­nal indueixi a posposar els grans viatges i afavoreixi el turisme interior. Però si el desig de traspassar fronteres és inevitable, la situació pandèmica obliga a prendre precaucion­s independen­tment de quina sigui la destinació. En aquest sentit el Ministeri d’Afers Exteriors recomana vivament la contractac­ió d’una asseguranç­a de viatge que cobreixi eventuals despeses sanitàries a la destinació. Alguns països han establert l’obligatori­etat d’aquesta asseguranç­a com a requisit d’entrada. D’altra banda, Exteriors recorda la necessitat d’obtenir la Targeta Sanitària Europea (és possible fer-ho mitjançant tràmit electrònic) per cobrir despeses sanitàries a països de la UE, a més d’Islàndia, Liechtenst­ein, Noruega i Suïssa.

Abans de viatjar a l’estranger, el ministeri exhorta el turista a introduir les seves dades al Registre de Viatgers informàtic d’Exteriors per facilitar l’atenció en eventuals situacions d’emergència o necessitat. A l’hora de triar destinació cal tenir en compte que les circumstàn­cies epidemiolò­giques són canviants i els països poden anar endurint o flexibilit­zant les seves condicions d’accés en funció de com evolucioni­n. Però ara per ara les circumstàn­cies són les que s’expliquen a continuaci­ó, segons informacio­ns proporcion­ades per governs i companyies aèries. hi ha encara molta població susceptibl­e. La taxa d’habitants que han superat la infecció pot situar-se al voltant d’un 15%, percentatg­e que caldria descomptar del grup no protegit per la vacunació.

El coronaviru­s continua circulant entre nosaltres. Ara predomina la variant preocupant alfa (la britànica), però seguim amb molta atenció el progrés de la variant preocupant delta (l’índia). El Regne Unit, on la variant delta és ara predominan­t, està registrant un augment de casos de Covid-19 (fins ara no greus) entre la població no vacunada i entre la població que només ha rebut

Països oberts. Una selecta minoria que no aplica cap restricció al turisme per motius sanitaris. És el cas d’Andorra, Estònia, Luxemburg o Albània, a Europa. També el de països que disposen de grans infraestru­ctures turístique­s i tenen en aquest sector una important font d’ingressos, com ara Costa Rica, la República Dominicana, Mèxic (exigeix una prova PCR només per a la sortida) i les Maldives.

Països que no admeten les entrada una dosi del vaccí. Per això les autoritats britànique­s estan accelerant l’administra­ció de la segona dosi.

L’ECDC qualifica la situació epidemiolò­gica d’Espanya de “moderadame­nt preocupant”, després de combinar diferents paràmetres. Tenim transmissi­ó comunitàri­a, amb més incidència en la població general i menys entre la població vulnerable. Basant-se en les dades, l’ECDC indica que en la població general la probabilit­at d’infectar-se és baixa pel que fa als vacunats i alta entre els no vacunats. En la població vulnerable (grups de més risc), la probabilit­at d’infectar-se de turistes espanyols. Si es pensa en una visita a Nova York s’haurà de deixar per a un altre any, llevat que canviïn les regulacion­s dels Estats Units. A hores d’ara està prohibida l’entrada de viatgers, tret de nacionals o residents de llarga durada. El Canadà no és una alternativ­a, ja que tampoc admet viatges per turisme.

A Sud-amèrica el coronaviru­s manté tancades les fronteres de l’Argentina, Xile i l’Uruguai, i les mesures de Bolívia (deu dies de quarantena, entre d’altres) són és moderada entre els vacunats i alta entre els no vacunats. L’impacte (gravetat, conseqüènc­ies) de la infecció en la població general es considera baix per als vacunats i també per als no vacunats. En la població vulnerable, aquest impacte es considera moderat per als vacunats i molt alt per als que encara no ho estan.

Estem retirant gradualmen­t mesures restrictiv­es. El cap de setmana que ve es tornaran a obrir els locals de lleure nocturn i els bars musicals, per exemple. Caldrà complir i fer complir bé les normes de prevenció en aquests establimen­ts (i a tot arreu) o pujarà el nombre de contagis. Cal que ens afanyem a vacunar com més gent millor (amb la pauta completa) i hem d’anar prudentmen­t, sense córrer, per rebaixar les mesures de prevenció. Tenim pressa, però ens hem de vestir a poc a poc. tan dissuasive­s que no val la pena plantejar-se una visita.

Continua prohibida l’entrada al país més extens, Rússia, i als més poblats, la Xina i l’Índia. I si el desig, comprensib­le, és escapar-se el més lluny possible, caldrà posposar-ho per a temps millors si la situació no canvia: Austràlia i Nova Zelanda estan vetades per al turisme. I el Japó també.

El Sud-est asiàtic està tancat, a excepció de Tailàndia, però exigeix una quarantena de 14 dies. Caldrà buscar exotisme en un lloc

@ToniTrilla presenten condicions moderades i els que exigeixen requisits durs de gran efecte dissuasiu per al turisme. En aquest apartat continuen figurant el Regne Unit i Irlanda, on s’exigeix als viatgers una quarantena de 14 i 10 dies, respectiva­ment, al seu allotjamen­t un cop arriben al país.

La situació d’Irlanda, tot i això, canviarà com a molt tard a partir de l’1 de juliol. Aquest dia tots els països de la UE, a més de Suïssa, Noruega i Islàndia posaran en funcioname­nt el Certificat Digital Covid 2021 pel qual s’unificaran els criteris d’accés, que no diferiran essencialm­ent dels actuals en la majoria dels casos, però se n’agilitaran els tràmits.

Tots els turistes immunitzat­s (mitjançant vacunació o per haver passat la infecció) tindran via lliure, com els menors de 12 anys. La resta haurà de presentar proves negatives PCR o d’antígens quan arribin a la destinació.

Els arxipèlags espanyols també apliquen condicions d’entrada variables. Poden accedir sense condicions a les Balears els viatgers procedents de comunitats amb una incidència de covid inferior a 60 casos per 100.000 habitants (fins al 20 de juny, València, Ceuta, Galícia i Múrcia). La resta ha d’omplir un formulari acreditant immunitzac­ió o prova PCR negativa 72 hores abans de l’arribada o test ràpid 48 hores abans. Les mateixes condicions, però per a viatgers de totes les comunitats, regeixen a les Canàries almenys fins al 31 de juliol.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain