La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Cuca es posa en marxa

Entra en un funcioname­nt el nou funicular del Tibidabo, en realitat una altra atracció del parc

- LUIS BENVENUTY

3.000 plantes i els serveis de cafeteria i dinar a l’aire lliure. Un altre jardí, el del Til·ler de l’hotel H10 Casa Melindrosa permet una gratifican­t parada en un típic pati interior de l’Eixample barcelonin­a. un dia complet amb el seu Day Pass a clients que no s’allotgen a l’establimen­t. La terrassa Alaire Ramblas, de l’hotel Espanya Ramblas també aposta pels esmorzars igual que El Bosc de Hotel Barcelona 1882, el Batuar del l’Hotel Cotton House, o la terrassa de l’Hotel Neri Relais & Chateaux.

La pandèmia també està sent especialme­nt cruel amb els aficionats a les catenàries. Els amics dels raïls i de totes les seves variants van patir durant mesos unes restriccio­ns a la mobilitat mai vistes, i a sobre una notable falta d’inauguraci­ons destacades que probableme­nt sí que van passar per alt molts ciutadans corrents preocupats per altres qüestions.

Així doncs, ahir va ser un dia molt especial per a Xavier Maraña Hidalgo, un barceloní de 52 anys, “un entusiasta dels trens, un autèntic entusiasta, això és el que soc, sí, posi-hi això, sí...”. Perquè ahir l’alcaldessa Ada Colau va inaugurar la Cuca de Llum, el nou funicular de la muntanya del Tibidabo, el que uneix la plaça del Doctor Andreu i l’històric parc d’atraccions. “M’agrada, sí –va reflexiona­r Maraña, esperant que arrenqués el viatge de tornada–. A l’anada al principi no em va agradar tant el disseny futurista del cap, però la veritat és que et proporcion­a unes vistes realment espectacul­ars de la ciutat”.

Parlem d’una inversió de 19 milions d’euros, de més d’un any de treballs, d’una esperada cita que el virus va demorar. L’ocasió bé va merèixer que Maraña es posés al pit un dels seus pins preferits, el d’un electrotre­n de la sèrie 448 de Renfe, tot un clàssic de finals dels anys vuitanta.

El testimoni de Maraña no és poc rellevant. Aquesta nova infraestru­ctura està pensada principalm­ent per reduir el nombre de ciutadans que van al parc d’atraccions en vehicle privat. L’entrada general al recinte festiu costa als adults 35 euros, i inclou la pujada i la baixada en la Cuca de Llum, i la dels més petits, 10,50 euros. Però si no vols entrar al parc d’atraccions, si l’únic que vols és pujar al nou funicular, els dos trajectes, de tot just tres minuts cada un, et costaran un total de 12 euros.

“Jo vaig pensar que hi hauria bitllets inaugurals, com quan van inaugurar la línia de metro de l’aeroport –va prosseguir Maraña, sense cap rancúnia–. En realitat la Cuca de Llum no és com el funicular de Montjuïc. Perquè la Cuca de Llum en realitat és la primera atracció del parc d’atraccions del Tibidado. Originària­ment sí que era un mitjà convencion­al, però ara... Així és com s’ha d’interpreta­r. Mentre que el funicular de Montjuïc és molt més funcional, és un mitjà de transport molt més quotidià, pensat per accedir ràpidament a la muntanya, i en canvi la Cuca...”.

Llavors el vehicle s’engega i Maraña es disculpa per acomodar-se a primera fila, ben a prop del vidre futurista, al lloc que ocuparia el conductor si el funicular del Tibidabo en tingués. La veritat és que poques criatures al comboi mostren tant d’entusiasme.

“Jo sempre que hi ha una inauguraci­ó vinc, i aquesta s’estava endarrerin­t... el meu funicular preferit? A mi els que més m’agraden... no ho sé... el de Montjuïc antic! Amb els cotxes vells, i aquest també, quan els cotxes tenien departamen­ts, a l’estil anglès, com els cotxes del ferrocarri­l anglès, antic, sí...”.

La nova infraestru­ctura ha suposat una inversió de 19 milions d’euros

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Als nens els encanta posar-se on es posaria el conductor si aquesta infraestru­ctura en tingués
MANÉ ESPINOSA Als nens els encanta posar-se on es posaria el conductor si aquesta infraestru­ctura en tingués
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Aquest disseny futurista va cridar l’atenció dels visitants
MANÉ ESPINOSA Aquest disseny futurista va cridar l’atenció dels visitants
 ?? XAVI JURIO ?? La terrassa del H10 Imperial Tarraco, amb la catedral al fons
XAVI JURIO La terrassa del H10 Imperial Tarraco, amb la catedral al fons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain