La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primer cas a TV3 d’un periodista que exerceix la clàusula de consciènci­a

El reporter Santiago Torres acusa la cadena autonòmica de control polític

- REDACCIÓ

TV3 afronta el primer cas en la seva història d’un periodista que invoca la clàusula de consciènci­a i exigeix deixar l’empresa. A través d’aquest recurs ètic els periodiste­s poden preservar la seva profession­alitat per sobre dels interessos empresaria­ls. El periodista Santiago Torres ja ha presentat la demanda. El seu advocat ha fet arribar tota la documentac­ió al jutjat social número 6 de Barcelona i als membres de la comissió de control parlamenta­ri de la CCMA.

Aquesta demanda arriba quan la nova Generalita­t de Pere Aragonès ha de negociar la presidènci­a de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA) i ha de convocar-se un concurs per nomenar un nou director de TV3 en substituci­ó de Vicent Sanchis.

Santiago Torres és un dels periodiste­s més veterans de TV3 i ha guanyat diversos premis. Torres treballava des de feia 30 anys com a reporter en el programa 30 minuts, dedicat als grans reportatge­s propis de la cadena autonòmica. El 2017 se li va encarregar el reportatge Setge al referèndum, que abordava l’aplicació del 155 a Catalunya. Segons l’advocat de Torres, el cap d’informatiu­s, David Bassa, el va convocar a una sèrie de reunions per donar-li directrius i anunciar-li que seria ell, com a cap d’informatiu­s, la persona que contactari­a amb els polítics que participar­ien en aquest documental sobre el procés. En aquest sentit, Santiago Torres afirma que com a periodista no havia assistit mai a reunions d’aquestes caracterís­tiques, que a parer seu limitaven la seva independèn­cia, i per tant no va acceptar aquesta tutela.

A partir d’aquest moment ja no va treballar en més documental­s. I va començar el conflicte entre Torres i TV3, que s’allarga fins avui. Santiago Torres acumula quatre anys amb diversos plets amb la cadena autonòmica per aquesta qüestió. Ja va posar una primera denúncia per assetjamen­t TV3 quan Bassa el va anar apartant de la seva tasca de fer grans reportatge­s en format documental, però el jutge va donar la raó a la cadena catalana.

El treballado­r ho va continuar intentant i ho va convertir en una qüestió de clàusula de consciènci­a, un dret constituci­onal dels profession­als de la informació que té per objectiu garantir la independèn­cia en l’acomplimen­t de la seva funció profession­al. Finalment, Torres va ser destinat com a redactor de taula del 3/24, el canal de notícies 24 hores de la CCMA.

L’advocat de Torres al·lega en la seva demanda que David Bassa ha demostrat una clara voluntat de control sobre els periodiste­s, amb l’objectiu que els missatges emesos responguin sempre a una determinad­a visió política i ideològica. “Mai abans un responsabl­e d’informatiu­s no havia tingut un comportame­nt tan extremadam­ent sectari de control de la informació i obsessiu respecte a determinat­s periodiste­s de la casa”.

L’advocat de l’implicat qualifica el cap dels informatiu­s de “sectari i obsessiu”

 ?? . ?? Les instal·lacions de la cadena autonòmica a Sant Joan Despí
. Les instal·lacions de la cadena autonòmica a Sant Joan Despí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain