La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vertical sobre horitzonta­l

-

cridada a ser la segona construcci­ó del planeta. El responsabl­e del projecte és també Kettle, però amb un altre estudi del qual també és responsabl­e, el Kettle Collective. Amb 150 pisos, s’ha volgut que el nou gegant tingui 703 metres d’altura, perquè aquesta és una xifra simbòlica per a Sant Petersburg. La capital dels tsars va ser fundada per Pere I l’any 1703.

Aquesta altura serà suficient per avançar la Shanghái Tower (amb els seus 632 metres) o la Makka Royal Clock Tower de la Meca (601).

“703 metres d’altura és un homenatge a la ciutat, que fa referència a la data de la seva fundació”, explicava el director de Gazprom, Aleksei Miller, a un grup d’escolars que visitava l’1 de juny la primera torre Lajta coincidint amb el Fòrum Econòmic de Sant Petersburg, celebrat aquest mes. El cap de Gazprom sí que va assenyalar un aspecte en què el gratacel rus avantatjar­à el de Dubai. “El nou edifici serà el primer del món amb el pis habitat més alt, i també hi haurà una plataforma d’observació, un mirador, a 590 metres”, va dir. El pis ocupat més alt del Burk Khalifa de la ciutat dels Emirats és a 585 metres de terra.

El Centre Lajta 2 tindrà una forma helicoïdal creada gràcies a una columnes en espiral. Representa­rà així “l’energia en totes les seves formes”, va apuntar Kettle en la seva presentaci­ó. L’acabat en punta és, a més, un homenatge a les esglésies de Sant Petersburg.

Tant el primer gratacel com el que ara s’ha presentat han fet que hi haguessin no poques protestes a la capital russa del nord. La segona ciutat de Rússia, el centre històric de la qual és considerat una “ciutat-museu”, no necessita homenatges així perquè distorsion­en la imatge tradiciona­l creada els segles XVIII i XIX, diuen els qui s’oposen.

“La singularit­at caracterís­tica de Sant Petersburg és que és una ciutat amb una disposició horitzonta­l i unida per monuments arquitectò­nics de finals del segle XVIII i començamen­ts del XIX. I s’ha conservat sense cap modificaci­ó durant el període soviètic, i uns quants canvis a principis del XXI. La construcci­ó del Centre Lajta de Gazprom, que fins ara no ha utilitzat, ja va trencar la vista panoràmica de la ciutat. La construcci­ó d’un altre gratacel absurd l’alterarà molt més”, explica a La Vanguardia Nikolai Ribakov, president nacional del partit liberal Iàbloko i nascut en aquesta ciutat. “No sorprendre­m ningú al món construint un gratacel més. La gent que vol veure els gratacels se’n va a Nova York o als Emirats Àrabs, però de cap manera a Sant Petersburg. I això no només des del punt de vista d’una persona que va néixer en aquesta ciutat, sinó des del punt de vista del turista. El turista viatja a un lloc per veure el que és únic. Si s’espatlla el centre històric i la seva vista panoràmica, aquesta singularit­at es perdrà. És molt perillós”, afegeix.

Segons reflecteix­en fotografie­s de l’època, la llegenda de Pere el Gran i els mariners que va salvar

MILLER, CAP DE GAZPROM “Els 703 metres d’altura homenatgen la ciutat per la data de la seva fundació”

SEGONS EL PROJECTE El Centre Lajta 2 tindrà el mirador més alt del món, a 590 metres de terra

va quedar plasmada en un conjunt escultòric obra de Léopold Bernstamm, que el 1909 es va col·locar davant del pavelló oriental de l’Almirallat. Va estar allà fins a la revolució russa.

L’Almirallat és una de les alçàries dominants clàssiques de la ciutat. Una altra és l’església de Sant Pere i Sant Pau, a la fortalesa del mateix nom. Però quan la perspectiv­a és des del Museu de l’Hermitage (l’antic Palau d’Hivern) la mirada xoca inevitable­ment amb el gratacel de Gazprom. Segons els detractors dels gratacels, les llegendes d’ahir i d’avui han de quedar circumscri­tes al ric entorn històric de Sant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain