La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ajudar el vulnerable

- JOSEP PLAYÀ MASET DES DE LA DIÒCESI Joan Planellas

Aprincipis de març de l’any passat, Maria Contreras Coll havia de marxar cap a l’Índia, però l’esclat de la pandèmia ho va impedir. En aquells moments tan durs es va plantejar què podia aportar com a fotògrafa. I de sobte va veure en un informatiu de TV3 la resposta que des de la parròquia de Santa Anna de Barcelona s’estava donant a la crisi. “El que més em va sorprendre va ser veure que aquí al costat, en un carrer per on tantes vegades havia passat, els que anaven a demanar ajuda o aliments eren persones que mai abans no l’havien necessitat”, explica.

TVa decidir que havia de mostrar el que no dubta de qualificar d’“una resposta espectacul­ar i efectiva a les necessitat­s de la gent”. Va aconseguir una beca del fons d’emergència covid de la National Geographic Society i entre maig i setembre va fotografia­r aquella nova realitat del que ja és conegut com a “hospital de campanya”.

Una selecció de 22 fotografie­s de l’ajuda humanitàri­a a persones vulnerable­s per l’efecte covid s’ha convertit en exposició permanent del claustre de Santa Anna. Va ser inaugurada el 20 de desembre amb presència dels dos sacerdots que han impulsat la iniciativa: Peio Sànchez i Xavier Morlans.

Aquestes fotografie­s, testimoni ot i que la collita no arribarà fins a la tardor, aquests dies de juny els gira-sols dels nostres camps comencen a estar esplendoro­sos. Una de les obres més conegudes de Vincent van Gogh (1853-1890) és la famosa sèrie de gira-sols, un conjunt de quadres que plasmen sobre la tela la peculiar visió que el pintor tenia d’aquestes plantes herbàcies. Però aquí no em proposo parlar de pintura, sinó de la veritat que l’art de la pintura ens revela i que sovint ens passa desaperceb­uda. No és ni tan sols necessari tenir coneixemen­ts erudits per “escoltar” aquesta veritat que ens revela. Perquè tant la pintura, com qualsevol manifestac­ió artística, són portadores d’una veritat que podem assolir només de contemplar-les.

Fixem-nos, doncs, en els gira-sols de Van Gogh. Potser no sabem gran cosa de Van Gogh, ni a quina tendència pictòrica el podem adscriure, ni quina tècnica utilitzava. No vull dir que tot això no sigui important. Fins i tot esdevé necessari

J. PLANELLAS arquebisbe de Tarragona i primat d’una Església més propera als vulnerable­s, és l’últim projecte de Maria Contreras Coll (Barcelona, 1991), que acaba de ser guardonada amb el premi Nacional de Cultura 2021. Aquesta jove fotògrafa ha centrat la seva mirada en temes de gènere i drets de les dones. Entre el 2017 i el 2018 va realitzar un treball al Nepal sobre les dones que intenten reinventar i sortejar la tradició hindú chhaupadi pratha, que les obliga a aïllar-se durant el període menstrual. I actualment està immersa en un projecte sobre la violència sexual a Espanya, amb una beca Joan Biarnés, i n’ha començat un altre que explora els conceptes de dona i religió, amb suport de la National Geographic Society.

 ?? MARIA CONTRERAS COLL ?? Aquesta escena de voluntaris preparant menjar a Santa Anna podria ser un retaule barroc modern
MARIA CONTRERAS COLL Aquesta escena de voluntaris preparant menjar a Santa Anna podria ser un retaule barroc modern
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain